Peter Bennich jobbar med energimärkning och ekodesign på Energimyndigheten. Han kan inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att man som konsument ska kunna lita på energimärkningen.
”Dubbelt så höga värden är inte rimligt”
Förbrukningen påverkas självklart av hur man använder produkten, men om du använder den på ett normalt sätt så får avvikelsen inte vara hur stor som helst.
– Dubbelt så höga värden är inte rimligt. Och den typ av mätare som kunden säger sig ha använt borde klara den här typen av mätningar, säger Peter Bennich.
– Givet att kundens berättelse stämmer så vore det rimliga att återförsäljaren hade åkt ut och kontrollerat skåpet. Så det låter som företaget agerat lite märkligt här.
LÄS MER: Energisnålt kylskåp drog dubbelt så mycket som angivet
Det är företagen själva, eller den som för ut en viss produkt på marknaden, som ansvarar för att testa och energimärka sina produkter. Energimyndigheten sköter sedan tillsynen och gör stickprovtester för att kontrollera att de uppgifter som företagen angett stämmer.
– Stickprovstesterna görs enligt en standardiserad metod, som anger till exempel hur mycket last som ska finnas i kylen/frysen, omgivningens temperatur och hur många gånger skåpdörren ska öppnas under testtiden, förklarar Peter Bennich.
Utreder produkter som inte håller måttet
Om man som konsument har tips eller klagomål kring produkter som inte håller måttet gällande energimärkningen så kan man anmäla det till Energimyndigheten, som då utreder om det finns skäl att göra en kontroll.
Kyl- och frysskåpsmodellen som omtalas i reportaget (Panasonic B53VW2) har inte testats av Energimyndigheten. De kan inte heller utföra någon kontroll på skåpet eftersom modellen tagits bort ur Panasonics sortiment. Enligt Panasonic skedde detta kring årsskiftet och det hade enligt företaget inget samband med Karl-Erik Mobergs kritik.
LÄS MER: Panasonic: ”Svårt att bedöma om det är fel på produkten”
Se inslaget om det energinsnåla kylskåpet i Plus, SVT2, den 18 april kl 20:30 eller i SVT Play.