Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigt att lyfta upp det här till ytan” – så jobbar Leksands IF för att motverka tystnadskultur och diskriminering. Foto: Johan Lundahl/SVT

Slogs larm i Leksands IF för två år sedan – ”Händer fortfarande en del som inte är acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s granskning av Leksands IF har flera personer vittnat om trakasserier och hat i och runt föreningen de senaste åren. Problem som fortfarande finns.

– Det händer fortfarande en del som vi inte tycker är acceptabelt, säger ordförande Mats Ekelund till SVT.

Brist på jämställdhet, oacceptabelt språkbruk och en tystnadskultur. Det framkom i en extern värdegrundskartläggning som Leksands IF beställde 2022.

Här är två exempel på vittnesmål ur rapporten:

Hatet i Leksands IF

”Jag skulle inte röra mig ensam som kvinna i logerna när det finns alkohol i bilden.”

”Prata inte om problem och se till att vara vän med rätt personer.”

Kallades ”hora” och ”fitta”

Inför och under årsmöten sommaren 2023 blev kulturen synlig då det öppet förekom trakasserier.

Den föreslagna ordföranden, Kajsa Rosèn, kallades ”hora” och ”fitta” och den dåvarande valberedningen fick motta trakasserier.

Fortfarande problem

Den nuvarande ordföranden Mats Ekelund menar att föreningen fortfarande har problem men att de jobbar med dem.

– Det pågår ett mycket aktivt arbete i våra lag, med kulturen på Norra Stå och med våra supporterföreningar. Det är veckovisa möten där vi diskuterar vad som är acceptabelt och vad som kan hanteras. Sedan får vi också rapporter från vad som händer i omklädningsrum och sådant och det händer fortfarande en del som vi inte tycker är acceptabelt, säger Mats Ekelund.

23 procent kvinnor

Riksidrottsförbundet har ett jämställdhetsmål där inget kön ska vara representerat med mindre än 40 procent i beslutande organ. Något som lyfts i den värdegrundskartläggning som Leksands IF beställde. Där konstaterades att föreningen hade ”en bra bit kvar för att uppnå det”.

I klubbens nuvarande styrelser är 23 procent kvinnor.

”Inte för kvotering”

– Jag är inte för kvotering. Men de kvinnor vi har i styrelsen är oerhört värdefulla. Jag är jätteglad för de kvinnor som är med, jag skulle gärna ha fler, säger Mats Ekelund.

Vad menar du med att du inte är för kvotering?

– Inte kvinnor för att de är kvinnor, utan kvinnor för att de är duktiga och för att kvinnliga egenskaper och synpunkter behövs.

Se vittnesmål från kartläggningen och vd:n Andreas Hedbom berätta om hur man jobbar idag i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet