Foto: Amanda Pettersson

19-åring döms för hotellbranden i Gottskär

Publicerad

Han avfyrade en raket mot hotellet som totalförstördes. Nu döms 19-åringen från Kungsbacka kommun till 75 timmars samhällstjänst.

Två nätter innan nyårsafton 2017 totalförstördes hotelbyggnaden Gottskär kurs och konferens i en brand.

En granne hörde en smäll och en bil som rivstartade strax innan klockan tre på natten.

Mindre än ett dygn senare greps den unge Kungsbackabon som nu döms för att ha orsakat branden.

Men själv nekar han till brott. Enligt hans beskrivning har han inte avsiktligt satt fyr på byggnaden. Men han har berättat att var utenför hotellet på natten strax innan det började brinna.

Sköt raket från parkeringen

Han stod på parkeringen mitt emot hotellet och rökte tillsammans med en kompis när han kom på att han ville skjuta iväg en raket som han hade i bilen.

Han ställde den på marken och tände på. Sedan sprang han till bilen och åkte iväg samtidigt som han såg att raketen for iväg som ett ljusstreck i riktning mot hotellet.

Senare på natten fick han höra att det brann i hotellet och han kom då tillbaka till platsen. Han säger att då var rädd att han orsakat branden, men under rättegången som nyligen hölls i Varbergs tingsrätt ett drygt år senare tror han inte att det var han som orsakade den.

Samhällstjänst

Enligt polisens kriminaltekniken har branden startat på lastkajen som ligger mot den sida där raketen avfyrades.

Varbergs tingsrätt bedömer att det är tillräckligt sannolikt att det är raketen som orsakat branden att 19-åringen döms för grov allmänfarlig vårdslöshet. Han döms att arbeta 75 timmar i samhällstjänst.

Han döms samtidigt för andra brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.