Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blockaden kan komma att påverka väntetider för vård som inte är akut. I klippet berättar Margot Kamruddin på Vårdförbundet om varför blockaden behövs. Foto: TT/SVT

Blockad inom vården – vårdanställda i Halland slutar jobba övertid

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen överenskommelse mellan Vårdförbundet och SKR. Nu bryter vårdkonflikten ut som innebär att 1 900 vårdanställda i Halland inte längre kommer jobba övertid.

Bakgrunden är att Vårdförbundet inte tycker sig fått gehör för sina krav. En långsiktig lösning med stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester.

– Det här handlar om arbetstiden och vi har medarbetare som inte orkar ett helt arbetsliv som det är idag, vi är för få, säger Margot Kamruddin, ordförande för vårdförbundet i Halland.

Region Halland är förberedda

Blockaden innebär en del svårigheter för Region Halland som gjort sitt bästa för att minimera påverkan på vården.

– Det kan komma att påverka delar av vården som inte är lika akuta, säger Indre Grimpe, HR-direktör på Region Halland.

I klippet förklarar Vårdförbundets lokala representant och företrädare för Regionen vad blockaden kan innebära för sjukvården i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.