Josefin Bergström, vars barn går på Göthriks skola, ser risker med de förändringar som nu görs. Foto: Privat/TT

Mer vegetarisk mat i Varbergs skolor

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 kommer alla kommunala skolor i Varberg att servera mer vegetarisk mat.

– Vi har gjort justeringar i vår budget, säger Micael Åkesson (M), ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Enligt Micael Åkesson har nämnden tidigare haft en budget för skolmat på ungefär 100 miljoner kronor. I år tar man bort två miljoner kronor därifrån som istället kommer att användas till annat inom skolverksamheten.

Åsikter går isär

Micael Åkesson ser positivt på att det nu kommer serveras mer vegetariskt i skolan.

– Det är helt i linje med Varbergs kommuns hållbarhetsmål som fattades i kommunfullmäktige i december, säger han.

Men inte alla är lika positiva. P4 Halland var under tisdagen först med att rapportera om föräldern Josefin Bergström. Hennes barn går Göthriks skola och hon är en av dem som är kritisk till de förändringar som nu görs.

– Att de äter mer grönt är jättebra. Det jag reagerar på är att de inte kan unna barnen ägg, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Samtidigt är hon orolig att barnen inte kommer vara så positivt inställda till vegetarisk mat.

– Ungarna dör inte av att äta mer grönsaker. Men jag vet av erfarenhet att barnen äter mindre grönt än vad de äter exempelvis falukorv, säger hon.

Brev från serviceförvaltningen

Skolmaten i Varberg tillhandahålls av serviceförvaltningen och i ett brev som Josefin Bergström har tagit del av skriver förvaltningen att de förändringar som nu görs bland annat innebär att det blir två vegetariska dagar i veckan och att ägg slutas serveras vid frukost och mellanmål.

– Nu är detta riklinjer som har kommit ut i början av året och behöver det göras justeringar så kommer vi självklart att lösa det. Det är inte ristat i sten. Den här matsedeln ska gälla de första veckorna men sedan får vi följa utvecklingen. Barnen ska äta sig mätta för att kunna prestera i skolan, säger Harald Lagerstedt (C), ordförande i servicenämnden.

Förändringar ska göras i samråd

Även Miceal Åkesson säger att vilka förändringar det blir som införs ännu inte är helt fastställt och att skolmatens utformning kommer att tas fram i samråd mellan serviceförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen.

– Det brev som serviceförvaltningen har skickat ut är inget som har tagits fram i samråd med barn- och utbildningsförvaltningen, säger han.

Enligt Harald Lagerstedt var brevet en instruktion till kost- och städpersonal.

– Jag hade gärna sett att vi hade sett resultatet av samarbetet med barn- och utbildning innan man minskade betalningen, men nu är det som det är, säger han.

Olika förslag till förändring

Josefin Bergström har själv tidigare arbetat i skolkök. Hon tycker att det är tråkigt att det ska sparas in på skolmaten och har egna förslag om förändringar som hon tror skulle kunna spara pengar. Bland annat att kommunen satsar på att köpa mer närodlat.

– De måste ändra i logistiken och tänka om från grunden. Ta bort upphandlingar som inte är logiska och försöka starta upp gamla kök på skolorna för att på så vis undvika leveranskostnader och samtidigt få bättre mat. Det blir inte bra mat om den får stå flera timmar i kantiner, säger hon.

Enligt Harald Lagerstedt blir det alltfler tillagningskök på skolor i kommunen.

– När jag tilträdde år 2011 så hade vi nio tillagningskök och nu har vi sex-sju fler, så utvecklingen har gått i den riktiningen. Och när vi bygger nya skolor så är det tillagningskök på dem, så vi utvecklar måltidverksamheten, säger han och fortsätter:

– Vi köper bara svenskt kött och vi har 35 procent ekologiskt. Vi har en bra måltidverksamhet och det är min absoluta ambition att vi ska fortsätta ha det. Sedan är det inte helt lätt när man minskar betalningen för måltiden men vi ska se till att det blir bra. Och för att vi ska lyckas med det så måste serviceförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen jobba tillsammans.

Lyhörd för åsikter

Miceal Åkesson säger att han har förståelse för att det blir reaktioner när förändringar införs.

– Jag har förståelse för att folk reagerar. Men det är en förändring som sker och vi får vara lyhörda för de åsikter som kommer fram. Det är också viktigt att betona är att vi inte tummar på kvalitén eller näringsinnehållet. Det ska tillgodose att eleverna får rätt näring att klara av skoldagen. Och det finns personal på serviceförvaltningen som jobbar med det och räknar på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.