För snart ett år sedan efterträdde Karolina Skog den petade Åsa Romson som miljöminister. Nu har Skog besökt Sametingets kansli i Kiruna för första gången och bland annat träffat styrelseordförande Håkan Jonsson.
Sametinget hade inför mötet laddat med ett batteri av frågor man ville diskutera med ministern – en av dessa var toleransnivån för rovdjur som är miljöministerns ansvarsområde.
Riksdagen har ju beslutat att rennäringen endast ska behöva tåla rovdjursförluster om 10 % av en samebys faktiska renantal.
Sametinget och Naturvårdsverket har arbetat fram ett förvaltningsverktyg för att möjliggöra mer riktade åtgärder för att minska rennäringens förluster till följd av stora rovdjur. Målet är att en given toleransnivå ska nås med så små konsekvenser för rovdjursstammarna som möjligt.
Rovdjursskadorna har inte minskat
Men snart fyra år efter beslutet så har rovdjursskadorna inte minskat på rennäringen och Sametinget skrev följande i ett PM inför mötet med ministern:
”Rovdjurens närvaro får mycket stora konsekvenser för rennäringen; ekonomiska, sociala, kulturella och ekologiska. Framför allt känner många renägare en stor oro och frustration över situationen”.
Och Karolina Skog säger sig vara medveten om problemen.
– Förvaltningsverktyget måste förbättras så att vi får en mer gedigen bild av hur många djur som rivs som en bas för att fatta beslut, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.
Varför är det så svårt att få det att fungera?
– Förvaltningsverktyget är ett ständigt verktyg som ständigt utvecklas, men det finns inget perfekt verktyg. Nu finns ett koncentrerat arbete från SLU för att göra verktyget bättre.
Miljöministern avvaktar
Sametinget skriver vidare i sitt PM att beslutet om en toleransnivå inte följts upp av några lagstiftningsåtgärder. Tinget föreslår därför att toleransnivån och tillämpningen av förvaltningsverktyget skrivs in i förordningen om förvaltningen av rovdjuren.
– Det här analyseras just nu av Naturvårdsverket och jag avvaktar en analys innan jag kommer med en uppfattning, säger Skog.
Sametinget lyfter också fram budgeten som en begränsande faktor för en hållbar rovdjurspolitik. Ersättningssystemet för rovdjursskador måste räknas upp, speciellt för björn och örn.
Samtidigt har begränsade ekonomiska resurser gjort det svårt för samebyarna att genomföra rovdjursinventeringarna. Enligt Sametinget har 21 samebyar inte kunnat fullfölja inventeringarna – och det får konsekvenser då ersättningarna bygger på rovdjursförekomst.
Karolina Skog säger att regeringen delvis löst detta genom att även länsstyrelserna ska kunna bekosta samebyarnas inventeringsinsatser.