Nils Anders Jonsson säger att det känns hemskt och det som är allra värst är att i deras sameby så har man inget område som är fredat.
– Vi har varg uppe i våra fjäll. Det är vargar nedanför fjället och det är vargar på vinterbeteslandet. Det finns ingen fredad zon. Renarna blir störda och stressad hela tiden och det är ju en jobbig situation för oss renskötare också man mår psykiskt dåligt, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.
41 skyddsjakter på 7 år
I Sverige får varg finnas inom renskötselområdet så länge den inte gör skada. Direkt vid skada på ren kan man söka skyddsjakt. Enligt statistik har man de senaste 7 åren haft 41 skyddsjakter i Jämtlands län och 12 i Dalarnas län, minst skyddsjakt på varg har det varit i Norrbotten och Västerbotten.
Miljöministern: Vargen är viktig
Miljöministern Karolina Skog tycker att det är viktigt för den svenska vargstammen att vargar kan vandra genom renskötselområdet för att kunna bevara vargstammen.
– Vi har fattat beslut i Sveriges riksdag och skrivit på internationella konventioner att rovdjuren är en viktig del av svensk natur och den ekologiska statusen i Sverige. Som en topp-predator spelar den en viktig roll i svensk ekosystem, säger hon.
Jonsson oroad för framtiden
Nils Anders Jonsson är mycket orolig inför framtiden. Renskötarna i Jämtland har gett in ett förslag om förebyggande skyddsjakt till myndigheter. Detta utreds just nu.
- Man märker nu att det inte är bara Idre i söder och dom här byarna längst till söder som har varg. Det kommer till att sprida sig längre upp och det har man sett redan. Jag önskar ingen att ha det såhär, säger Jonsson