SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat att kommuner är kritiska till flera av kraven Svenska fotbollförbundet (Svff) ställer på allsvenska arenor.
Men de kostsamma kraven drabbar inte bara kommuner med allsvenska klubbar.
IFK Värnamo kvalade in superettan för sex år sedan. Lagets hemmaarena Finnvedsvallen har länge haft dispenser från fotbollförbundet. Men nu har Värnamo kommun uppfyllt kraven.
Ytterligare sittplatser
Ett av kraven Svff ställde var ytterligare 400 sittplatser på Finnvedsvallen. Kommunen blev klar med läktaren inför förra säsongen och kostnaden landade på nästan sex miljoner kronor.
– Tittar man på de allra flesta matcherna så är den inte speciellt välfylld, säger Jesper du Rietz, chef på tekniska förvaltningen i Värnamo.
Finnvedsvallen rymmer 5000 personer. Enligt IFK Värnamo snittade klubben bara på strax över 1200 besökare per hemmamatch.
Läs mer: Kommuner kritiska till kraven på elitarenor
Jesper Du Reitz menar att han förstår att Svff vill bevaka och utveckla fotbollen.
Enligt honom har även vissa av investeringarna varit nödvändiga, som exempelvis en ny bro över Lagan för att bortasupportrar ska kunna ta sig till Finnvedsvallen.
– Men andra sidan är att kraven genererar en hel del kostnader. Och skulle vi satsat sex miljoner på att utveckla Finnvedsvallen så hade vi tillsammans med IFK kommit fram till en annan satsning, säger Jesper du Rietz.
”Är ett problem”
Och förvaltningschefen reagerar på att ett idrottsförbund ställer den här typen av krav på kommuner som är demokratiska institutioner.
– Jag tycker det är ett problem. Kommunerna har många verksamheter och det ska räcka till väldigt mycket. Sannolikt skulle många kommuner vilja lägga de här pengarna på andra saker, säger han.
Gerhard Sager, ordförande i Svff:s tävlingskommitté, hänvisar till att de svenska elitfotbollsklubbarna varit överens om arenakraven och att toppmoderna anläggningar behövs för att publiken ska komma till matcherna.
– Det handlar om helheten. Om vi bestämmer oss inom svensk fotboll att vi vill ha en hög standard på våra arenor då måste man ha sådana här bestämmelser, säger han.
Men är det rimligt?
– Jag håller med att det möjligen kan slå lite snett mot mindre orter och mindre föreningar som inte har så mycket publik, säger Gerhard Sager.
Jesper du Rietz, förvaltningschef, menar att Svenska fotbollförbundet är starka samtidigt som landets kommuner vill stödja framgångsrika föreningar på sina orter.
– Det är ett dilemma, säger han.