I skolåldern är det dubbelt så vanligt med läkemedelsbehandling bland pojkar som bland flickor. Foto: Thomas Winje Øijord

Fakta om adhd-läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler får adhd-läkemedel utskrivet i Sverige. Under år 2016 var det omkring 100 000 personer som hämtade ut någon form av adhd-läkemedel.

I befolkningen mellan 5 och 64 år har andelen som medicinerar mot adhd ökat från 0,2 procent 2006 till drygt 1 procent 2016. Under 2016 var det omkring 103 000 personer som hämtade ut något adhd-läkemedel.

LÄS MER: Nästan var sjunde pojke får adhd-läkemedel i Degerfors kommun

Adhd-läkemedel är vanligast bland barn i åldern 10–17 år, men den största ökningen de senaste tio åren syns bland vuxna. Bland kvinnor och män 25–34 år uppgår ökningen till drygt 1260 procent respektive nästan 970 procent.

I skolåldern är det dubbelt så vanligt med läkemedelsbehandling bland pojkar som bland flickor. Bland vuxna finns inte samma könsskillnader.

Det vanligaste läkemedlet är metylfenidat, som skrivs ut till drygt 80 procent av barnen och runt 70 procent av de vuxna. Men sedan några år ökar preparatet lisdexamfetamin.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.