År 2006 var siffrorna mycket lägre i hela landet. Då fick 1,3 procent av pojkarna mellan 10 och 17 år och 0,3 procent av flickorna i samma ålder adhd-läkemedel utskrivet i Sverige.
LÄS MER: Fakta om adhd-läkemedel
– De senaste tio åren har nivån på förskrivningen ökat markant. Bland barn i skolåldern är det enligt forskningen runt fem procent som har adhd. Med hänsyn till att alla inte börjar med läkemedel är andelen pojkar i åldern 10-17 år som medicineras högre än förväntat, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Läkemedelsförskrivningen till barn kommer dessutom sannolikt fortsätta att öka, även om den börjar mattas av.
Stora skillnader mellan kommunerna
Socialstyrelsens rapport visar också att det fortsatt finns stora skillnader i landet.
Rapporten visar också att det fortsatt finns stora skillnader i förskrivningen över landet. I några kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Örebro län får uppemot 13-14 procent av pojkarna mellan 10 och 17 år läkemedel. I vissa andra kommuner i bland annat Jönköpings och Kronobergs län är motsvarande andel runt 2 procent. I Degerfors kommun får nästan var sjunde pojke i åldern 10 till 17 år läkemedel.
Variationerna reser frågetecken
För flickor varierar andelen från runt 0,5 till drygt 8 procent mellan kommunerna. Socialstyrelsen undersöker just nu vad som kan ligga bakom skillnaderna. Resultaten kommer att presenteras senare under året.
– En central fråga är om läkemedelsförskrivningen återspeglar den faktiska förekomsten av adhd. Om den gör det kan adhd vara olika vanligt i olika delar av landet. Men variationerna är kraftiga och reser också frågetecken om överförskrivning. Väldigt låg förskrivning kan å andra sidan betyda att alla barn som behöver hjälp inte utreds och behandlas, säger Peter Salmi.
MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter
Artikeln har uppdaterats
I en tidigare version av artikeln skrev vi att nästan var sjunde pojke får adhd-läkemedel i Örebro län. Detta är felaktigt. Det korrekta är att nästan var sjunde pojke (13,2%) får adhd-läkemedel i Degerfors kommun. I Örebro län får 4,1% av pojkarna adhd-läkemedel.
Fakta om adhd-läkemedel
• I befolkningen mellan 5 och 64 år har andelen som medicinerar mot adhd ökat från 0,2 procent 2006 till drygt 1 procent 2016. Under 2016 var det omkring 103 000 personer som hämtade ut något adhd-läkemedel.
• Adhd-läkemedel är vanligast bland barn i åldern 10–17 år, men den största ökningen de senaste tio åren syns bland vuxna. Bland kvinnor och män 25–34 år uppgår ökningen till drygt 1260 procent respektive nästan 970 procent.
• I skolåldern är det dubbelt så vanligt med läkemedelsbehandling bland pojkar som bland flickor. Bland vuxna finns inte samma könsskillnader.
• Det vanligaste läkemedlet är metylfenidat, som skrivs ut till drygt 80 procent av barnen och runt 70 procent av de vuxna. Men sedan några år ökar preparatet lisdexamfetamin.
Källa: Socialstyrelsen