Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Hagström (KD), byggnadsnämndens ordförande i Örebro. Foto: Philip Naskret/SVT

Lagen tolkades fel när kritiserad livsmedelsbutik i Örebro fick bygglov

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämndens ordförande i Örebro, Anders Hagström (KD), har hävdat att han var tvungen att bevilja tillfälligt bygglov åt en kritiserad livsmedelsbutik på Holmen. Men när SVT Nyheter Örebro tittar närmare på plan- och bygglagen visar det sig inte stämma – och att Stadsbyggnadsförvaltningen helt enkelt misstolkat lagen. 

Det har periodvis varit skräpigt vid livsmedelsbutiken i Örebro. Miljökontoret har hittat sopberg och grannar har klagat på att vinden tagit med skräp som hamnat på deras tomter.

SVT har tidigare rapporterat att när det dåvarande företaget bakom butiken 2019 ansökte om tillfälligt bygglov för att bedriva livsmedelsverksamhet, motsatte sig miljönämnden bygglovet – just med hänvisning till bristerna i avfallshanteringen.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Men Anders Hagström beviljade bygglovet. Hans motivering var att enligt förvaltningens tolkning av lagen ”ska” byggnadsnämnden bevilja tillfälliga bygglov i de här fallen.

Sopor vid livsmedelsbutiken i Örebro Foto: Miljökontoret Örebro kommun

Paragrafen som Anders Hagström hänvisar till kräver att det finns en bestämmelse i detaljplanen om så kallad tillfällig användning av fastigheten. Men när vi tittar närmare på detaljplanen för fastigheten där livsmedelbutiken ligger hittar vi ingen sådan.

– Då får man göra en så kallad lämplighetsbedömning och pröva förutsättningarna i varje enskilt fall, säger Fredrik Ingmarson, utredare på Boverket, som inte kommenterar Örebro kommuns tolkning utan förklarar plan- och bygglagen generellt.

Vad kan göra det olämpligt att bevilja ett tillfälligt bygglov?

– Det kan exempelvis vara att användningen utgör en betydande olägenhet för omgivningen.

Detaljplanen för fastigheten där livsmedelsbutiken ligger. Foto: Philip Naskret/SVT

Och när SVT kontaktar Anders Hagström igen låter det nu annorlunda.

– Den informationen var det tydligen lite brister i, säger han.

Samtidigt uppger han att stadsbyggnadsförvaltningen bedömt att det ändå var korrekt att bevilja det tillfälliga bygglovet eftersom den möjligheten finns i lagen. 

Men det finns något annat som också sticker ut i det här ärendet. Enligt plan- och bygglagen får en tomt inte vara ovårdad och enligt Boverket har byggnadsnämnden då en skyldighet att agera, genom att inleda ett tillsynsärende.

Miljönämnden lyfte 2019 fram att det var ”tveksamt” om livsmedelsverksamheten levde upp till kraven om vårdad tomt i plan- och bygglagen. Foto: SVT Grafik

Detta var något som miljönämnden lyfte fram i sitt yttrande när butiken ansökte om det tillfälliga bygglovet. Men när SVT kontrollerar med stadsbyggnadsförvaltningen får vi reda på att de inte haft något tillsynsärende mot fastigheten sedan 2017.

– Jag vet inte varför det inte gjorts någon tillsyn, men om vi skulle få en fråga om förnyat tillfälligt bygglov då skulle vi ta med de bedömningarna, säger Anders Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad livsmedelsbutik i Örebro

Mer i ämnet