Beslutet om kostnadsfri förskola syftar till att skapa lika villkor för alla barn. Foto: TT

Inga extra avgifter på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första augusti började beslutet om kostnadsfria kommunala förskolor att gälla i Örebro. Nu ska matsäck alltid finnas tillgänglig på alla förskolor, och material i samband med utflykter ska bekostas av förskolorna själva.

I maj togs beslutet att verksamheten på kommunala förskolor i Örebro ska bli kostnadsfri, på så sätt att matsäck och utrustning som pulka, hjälm, matsäck och luciakläder ska finnas tillgängliga på de kommunala skolorna.

Beslutet handlar om att det inte ska finnas några extra kostnader sammankopplade med de kommunala förskolorna – på så sätt hoppas kommunen kunna skapa lika villkor för alla skolbarn.

Bestämmelsen började gälla den första augusti, och kommunen har avsatt en halv miljon kronor som förskolorna kan ansöka från för att köpa utrustning till respektive verksamhet.

– Det här beslutet kommer att underlätta för förskolorna, nu blir det tydligt vad som gäller. Det gör det möjligt för dem att genomföra aktiviteter i full skala så att alla barn blir delaktiga. Vi kommer få en likvärdig förskola, säger Margareta Borg, skolchef i Örebro kommun på kommunens hemsida.

Positiva reaktioner

När vi på SVT Örebro rapporterat om beslutet var det många örebroare som var positiva till upplägget.

Sedan beslutet fattades i skolan har även kommunen fått positiva reaktioner, berättar Margareta Borg.

– Man tycker att det är bra och att förskolan själv ska ha den utrustning och matsäck som barnen behöver för olika utflykter och liknande, säger hon.

Det här kan ju låta självklart, varför har inte förskolan varit kostnadsfri tidigare?

– Den har ju varit det i stor utsträckning men man har inte fattat något direkt beslut kring det, och då har det funnits vissa fall man har gjort undantag från det, nu går inte det längre eftersom det här beslutet finns, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.