Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrar i Vivalla uttrycker oro över att barn ska visiteras i skolområdet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Visitationszoner införs – föräldrar i Örebro oroliga över att barn ska visiteras på skolgården

Uppdaterad
Publicerad

Nu träder lagen om säkerhetszoner i kraft men det är fortfarande oklart om det blir några i Örebro. Däremot finns det redan en oro bland föräldrar.

– Det finns farhågor för att barn kommer att visiteras på skolgården och att man missbrukar lagen, säger Jaber Fawaz, fritidsgårdschef i Vivalla.

Lagen är inget som diskuteras bland de mindre barnen enligt fritisgården i Vivalla, trots att polisen nu med denna lag kommer att ha befogenhet att visitera barn.

– Vår målgrupp är 10-16 år och de känner inte till lagen. Men så fort det börjar hända grejer i området så kommer det bli diskussioner. Det är snarare äldre ungdomar och föräldrar som pratar om det, säger han.

Oklart i Örebro

Om det är aktuellt att införa någon säkerhetszon i nuläget i Örebro är oklart enligt polisregion Bergslagen. Polisen kommer att ha en dragning om lagen i början av maj för att veta hur de ska tolka den.

I klippet ovan berättar fritidsgårdschefen om föräldrarnas oro för att lagen ska missbrukas och att deras barn ska stoppas på skolgården.

SÄKERHETSZONER

  • För att kunna motverka skjutningar och sprängningar vid konflikter ska polismyndigheten kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.
  • Inom en säkerhetszon kan polisen kroppsvisitera personer och söka igenom fordon.
  • Alla ingripanden ska dokumenteras i protokoll.
  • Beslut om en säkerhetszon ska gälla högst två veckor åt gången, där polismyndigheten ska publicera beslutet på sin webbplats och informera om det på andra sätt. Beslutet ska kunna överklagas till domstol.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.