Kommunen vill bredda populär badstrand

Uppdaterad
Publicerad

Motala gör plats åt fler badgäster. – En strand likt en plage i medelhavet lockar fler, säger stadsarkitekt Leif Sjögren.

Till den omtyckta badstranden Varamon i Motala kommer varje sommar tusentals nyfikna badgäster för att sola och bada. Och nu blir det trångt för stranden har krympt. Görs det inget åt problemet riskerar stranden att få färre besökare och Motala som sommarstad kan vara ett minne blott.

Sanden försvinner

Leif Sjögren är stadsarkitekt på samhällsbyggnadsenheten på Motala kommun och är en av de huvudpersonerna bakom projektet att förbättra den nu smala stranden. Han berättar att strandremsan sakta men säkert minskat under flera decennier.

– Det är vågorna som gröpt ur sanden och på så sätt har vattnet kommit allt längre upp, säger Leif Sjögren.

Kontinental känsla

För att bevara det sommarparadis med den långgrunda strand som det alltid varit, försöker man nu satsa på att göra förändringar som håller på lång sikt.

– Jag tror att en bredare strand som mer liknar en plage nere i medelhavet någonstans har förutsättningar att locka locka betydligt fler och bli mer uppskattad, berättar Leif Sjögren.

Flytta sand från sjöbotten

Leif Sjögren berättar att man nu undersöker hur man skulle kunna bredda stranden och med hjälp av ett sugmudderverk skulle det vara möjligt att suga upp sand från vikens botten. Det är minst 400 meter strandremsa som behöver breddas för att stranden ska bli så förbättrad och populär som möjligt.

Projektet beräknas kosta 200 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.