Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Lander, polisen och Ulrika Lindh, socialtjänsten samarbetar mot kvinnovåld. Foto: SVT

Delad information mellan social och polis gav resultat –anmälan om kvinnovåld blev fällande dom

Publicerad

Det blir snabbare och bättre åtgärder vid våldsbrott i nära relation när informationen delas mellan myndigheterna. Det tror projektledarna i Trygg Relation-fri från våld.

I ett av projektets första ärenden där det gjorts en anmälan om våld i nära relation så ville först inte kvinnan medverka.

– Då meddelade vi detta till socialtjänsten som då med sina medel kunde gå in och motivera henne att gå vidare, berättar Jonas Lander, polisens projektledare i projektet Trygg relation- fri från våld.

På så vis kunde man fortsätta med utredningsåtgärderna och få en fällande dom.

Delad information ger bättre lägesbild

I Malmö görs det omkring 2 500 anmälningar om våld i nära relation per år men mörkertalet är stort.

– Det är också ganska få som går till åtal och ännu färre som går till dom och det behöver vi säkerställa. Genom att dela information får vi en bättre lägesbild och kan öka tryggheten för dem som befinner sig i situationen, säger Ulrika Lindh, projektledare från arbetsmarknad-och socialförvaltningen i Malmö.

Rätt att få skydd och hjälp

Projektet har haft tre jurister från Kriminalvården, polisen och socialtjänsten som gemensamt tittat på hur de kan dela informationen med varandra.

– Och är du våldsutsatt så har du rätt att få hjälp både när det gäller rättsprocessen men också i behovet av skydd och hjälp, säger Ulrika Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.