Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har gråtit i två dagar, men det känns helt rätt att lämna” säger Patricia Dianda som fick mängder av hatiska kommentarer för att hon sålde mat på arenaområdet under Eurovisionveckan. Foto: Natalie Medic/SVT

Fick hatiska kommentarer för att hon ställde sin foodtruck utanför Eurovision-arenan i Malmö

Publicerad

Att få sälja sin foodtruckmat på Malmö arena under Eurovisionveckan var en dröm för Patricia Dianda. Men efter att ha varit igång i endast fyra timmar kände hon sig tvingad att lämna.

– Jag fick kommentarer om att jag hade blodspengar och stöttade mördare, säger hon.

Det tog fyra timmar. Sen tog kritikstormen och hatet fart.

– Det har varit personliga påhopp, med grova ord och kommentarer på mina sociala medier, säger Patricia Dianda, som driver sin foodtruck-verksamhet Flavor Boss i både Arlöv och Malmö.

Eurovision song contest 2024

Hon fick i höstas möjlighet att få sälja sin afro-karibiska mat på arenaområdet där Eurovision song contest hålls, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera om.

– Vi var jätteglada att få en sådan möjlighet. Det har alltid varit min dröm att nå ut till internationella besökare, säger hon.

”Blev kallad mördare”

Kort efter att hon parkerat food-trucken fick hon hård kritik och blev utsatt för hatiska kommentarer för att hon valde att sälja sin mat utanför Eurovisionarenan – där Israel är en av deltagarna. De tolkade henne som ett politiskt ställningstagande.

– Jag fick kommentarer om att folk var äcklade av mig som person, hur jag tagit ställning, att jag stöttade mördare och i princip var mördare själv, berättar Patricia Dianda.

Till slut kände hon att hon var tvungen att lämna och avsluta uppdraget för Malmö arena.

– Vi hade kunnat stanna men det var ett hjärtebeslut. Allt jag har gjort är för att förena människor och visa kärlek så det var ett självklart val att till slut hoppa av, säger hon.

Malmö arenas vd: ”Oerhört tråkigt”

Enligt Malmö arenas vd Karin Mårtensson är det ytterligare en matförsäljare som berättat om beska kommentarer men inte de hot och hat som Patricia utsatts för.

– Det är oerhört tråkigt att hot- och hataktioner som denna skadar både hennes företag och människan Patricia, som nu både mår dåligt och förlorar intäkter, säger Karin Mårtensson, vd för Malmö arena.

Att Patricia Dianda och hennes matförsäljning skulle innebära sådana påhopp var inget hon hade räknat med.

Nu har hon polisanmält hatstormen.

– Jag kände mig helt hemsk som människa, jag har gråtit i två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet