Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alon Amirs, tidigare talesperson för den israeliska delegationen, varning till de israeliska fansen och polisens bemötande i klippet. Foto: SVT/AP Photo/Sebastian Scheiner

Före detta talesperson för Israels Eurovision-delegation: ”Malmö är inte en säker stad”

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliske Eurovision-experten och tidigare talesmannen för Israels Eurovision-delegation Alon Amir beklagar årets placering av musiktävlingen.

– Jag tycker beslutet att lägga Eurovision i Malmö är märkligt. Det är inte en säker stad, säger Alon Amir som arbetat med Israels delegationer under många år.

Nu uppmanar han israeliska fans att inte resa till Malmö.

Israels medverkan i Eurovision i år har orsakat en storm av protester. Kriget mellan Israel och Hamas gör att röster höjts för att Israel borde uteslutas på samma sätt som hände med Ryssland efter invasionen i Ukraina. Men tv-bolagens samarbetsorganisation EBU har sagt att Israel ska få tävla.

Alon Amir var talesperson för den israeliska delegationen när Eurovision arrangerades i Malmö 2013. Han har tidigare sagt till tidningen Israel Hayom att det israeliska teamet då hade med sig israelisk säkerhetspersonal och inte kunde lämna hotellet ensamma. Hur säkerhetspådraget kring den israeliska delegationen kan tänkas se ut i Malmö i år vill Alon Amir inte kommentera,

Eurovision song contest 2024

Uppmanar israeliska fans att inte åka

Men han är kritisk mot att Eurovision arrangeras i just Malmö.

– Jag har varit där två gånger och tycker om staden, men den är inte säker, säger han.

– Jag tycker inte att israeler ska resa dit och jag uppmanar israeliska Eurovisionfans att inte åka till Malmö. Jag tror inte de är säkra där.

Stora förberedelser

Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör, Malmö stad, vill inte kommentera Alon Amirs uttalande.

– När det handlar om generella säkerhetsfrågor som gäller medborgare eller besökare från andra länder så är det en fråga för polisen, skriver han i ett sms till SVT Nyheter Skåne.

Hänvisar till polisen

Madeleine Sinding-Larsen, pressansvarig på SVT för Eurovision Song Contest, hänvisar även hon till polisen vad gäller säkerhetsläget i Malmö.

Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling menar att allt som går att göra för att säkra människors trygghet, kommer att göras.

– Det ska inte betyda någonting vem du är eller vart du kommer ifrån, du ska kunna känna dig trygg och säker och fokusera på en veckas lång fest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet