Peter Åkerbäck har forskat på Jehovas vittnen. Foto: Leila Zoubir

Forskaren: ”Svårt få insyn i Jehovas vittnen”

Publicerad

Det är svårt att få insyn gällande sexuella övergrepp inom Jehovas vittnen, enligt Peter Åkerbäck som är doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, som har forskat på Jehovas vittnen. Han bekräftar att det finns råd av så kallade äldstebröder och att det är svårt att få insyn gällande övergrepp inom Jehovas.

SVT Nyheter Skåne har träffat Irja Piippo, 33, avhoppare från Jehovas vittnen. När Irja som tonåring ville bekänna att hon hade haft sex utanför äktenskapet kallades hon till ett möte med sex äldre män, som inom Jehovas vittnen kallas för äldstebröder.

Peter Åkerbäck har genom åren träffat många avhoppare från Jehovas vittnen. Han bekräftar att Jehovas använder sig av så kallade äldsteråd – där äldre män bedömer synder.

– Det finns sådana råd av äldstebröder och de är alltid män. Men de här råden kan bete sig på olika sätt på olika ställen i landet, säger han.

Bibliska könsroller

Peter Åkerbäck känner också till att det finns avhoppare som vittnat om sexuella övergrepp.

– Angående könsrollerna så utgår Jehovas helt från en biblisk syn, där mannen har en roll som står över kvinnan. De sexuella övergreppen är det otroligt svårt att få en insyn i, vi hör historier från de som har hoppat av och dem får vi tro på – men det går inte att få insyn i hur det är inom församlingen, säger Peter Åkerbäck.

Är det svårt att lämna Jehovas vittnen?

Ja, det är det. Personen som lämnar måste klippa av så många band och relationer, hela den sociala miljön i gruppen försvinner när man utesluts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.