”Väldigt tidigt fick jag börja klä mig som en vuxen kvinna, eftersom jag började visa former”, säger Irja Piippo. Foto: Bernard Mikulic/Hasse Holmberg/TT

Irja lämnade Jehovas: ”Fick höra att jag var för sexig som tioåring”

Publicerad

Irja Piippo, i dag 33 år, växte upp inom Jehovas vittnen. Under sin uppväxt fick hon höra att hon var för sexig och att det var en kvinnas eget fel om en man utsatte henne för trakasserier.

– Jag fick höra från väldigt tidig ålder, runt tio- och elvaårsåldern, att jag var för sexig. Väldigt tidigt fick jag börja klä mig som en vuxen kvinna, eftersom jag började visa former, säger Irja Piippo.

Ville bekänna sina synder

När Irja blev tonåring började hon festa och träffa vänner utanför Jehovas. Efter en period med mycket festande fick hon dåligt samvete och bestämde sig för att prata med sin församling.

– Jag kände att jag behövde bättra mitt liv efter en svacka, jag hade varit ute och festat och haft sex utanför äktenskapet. Då ville jag bekänna mina synder och blev kallad till ett möte, berättar hon.

På mötet deltog sex äldre män, som inom Jehovas vittnen kallas för äldstebröder.

– Först får man berätta vad man har gjort och sen ska man gå in på detaljer om vad man har gjort. Det är väldigt olustigt att berätta men tydligen måste de veta vilka positioner, hur många gånger man har haft sex och med vem. Som ett förhör, säger Irja Piippo.

Hur motiverar de att de måste veta? Gör de det?

– Nej, man ifrågasätter inte.

Svårt att säga ifrån

Enligt Irja Piippo är det svårt för unga kvinnor inom Jehovas att säga ifrån om de blir utsatta för trakasserier av en man.

– Du måste hela tiden tänka på din sexualitet och skämmas. Om du blir utsatt för något och vänder dig till en förälder till exempel, så får du höra att det var ditt eget fel och att du får skylla dig själv.

Dag-Erik Kristoffersen, presskontakt för Jehovas vittnen i Sverige, skriver till SVT att de inte vill kommentera Irjas uppgifter med motiveringen att deras avhoppare har rätt till sin egen historia.

Hör Irja berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.