Kötiden till Könsidentitetsmottagningen i Lund har ökat under de senaste åren. 2013 var väntetiden 2-3 månader, och i år är kötiden uppe i 14 månader. Under de senaste fyra åren har antalet patienter ökat med runt 25-50 procent om året. Men resurserna har inte ökat. Bemanningen på mottagningen har i stort sett varit oförändrad under de senaste åren trots den kraftiga ökningen av antalet sökande.
Könsidentitetsmottagningen i Lund, den enda i Skåne, är bemannad för att utreda och behandla cirka 50 nya patienter per år. Under år 2013 inkom 77 remisser, år 2014 inkom 98 remisser och år 2015 inkom 145 remisser. Mottagningen har idag ett 80-tal väntande remisser varav ungefär 10 personer har väntat mer än ett år.
Sökte sig till Stockholm
En skåning som vänt sig till ett annat landsting är 25-åriga Kim som bor i Malmö. När Kim föddes blev han kroppsligt och juridiskt kategoriserad som flicka. Med en remiss från en specialistläkare i psykiatri sökte han sig till Könsidentitetsmottagningen i Lund för att utredas och med hjälp av diagnos, få möjlighet att förändra kroppen så att den bättre stämmer överens med hans könsidentitet som man.
Men den långa väntetiden gjorde att Kim istället sökte sig till Stockholm, där han väntade i fem månader innan han fick komma på första besöket. Kim är nöjd med bemötandet i Stockholm och trivs bra där. Men det medför samtidigt praktiska svårigheter som hade undvikits om han fått komma till Lund istället.
– Dels får jag betala resorna själv. Men också tidsaspekten. Jag får åka tolv timmar tåg för ett besök på cirka en timme.
Regionrådet: ”Prioriterat område”
Under ett antal år har Psykiatri Skåne påtalat behovet av utökade resurser till Könsidentitetsmottagningen i Lund, och har inför budgeten år 2017 lämnat in en ansökan om utökade resurser till Förvaltningsledning Sund, enligt tillförordnad divisionschef/chefläkare Martin Hultén.
Enligt regionråd Anders Åkesson (MP) hade Region Skåne avsatt 50 miljoner kronor som en satsning för psykiatrin totalt sett. Men Könsidentitetsmottagningen i Lund fick inte mer resurser på grund av ett reformstopp som berodde på att de ekonomiska förutsättningarna i regionen är besvärliga.
Just nu diskuterar politikerna budgeten inför år 2017 och den kommer att antas i slutet av oktober. Därefter behandlas hur mycket hälso- och sjukvården får totalt sett.
– Det är bra att fler söker sig till Könsidentitetsmottagningen i Lund för det visar på ett öppet och tolerant samhälle där man också vågar söka. Det måste vi uppmärksamma i budgeten. Det är ett prioriterat område att förstärka denna mottagning för att klara av köerna, säger Anders Åkesson.
Kim är långt ifrån ensam om att vända sig till andra landsting. Flera transpersoner har hört av sig till SVT Nyheter Skåne med berättelser om sina erfarenheter av den långa väntetiden till Könsidentitetsmottagningen i Lund. Samtligas berättelser bekräftar Kims bild.
Väntetiden på könsidentitetsmottagningen i Lund de senaste åren
2013: 2-3 månader
2014: 5-6 månader
2015: 8-9 månader
2016: 14 månader