Polisens särskilda grupp för åldringsbrott utreder flera fall av ”falska läkare” som lurat äldre på pengar. Foto: TT

Polisen: Flera fall av ”falska läkare” utreds

Uppdaterad
Publicerad

Samtal från falska läkare som påstår att äldre måste betala för en nödvändig medicin har anmälts på flera håll i landet det senaste året. Just nu utreder polisens särskilda grupp mot åldringsbrott ett flertal fall.

Ulf Bernström i Borgholm fick ett samtal från en person som uppgav att han var läkare. Mannen i andra änden sa att Ulfs senaste blodprov på vårdcentralen visat att han riskerade att få en allvarlig blodpropp. För 15 000 kronor skulle ”läkaren” ordna en nödvändig medicin som skulle importeras från Storbritannien.

Ulf hade nyligen varit på vårdcentralen och just tagit ett blodprov, men anade oråd och undgick att luras. SVT Nyheter Småland har berättat om Ulfs fall.

Polisen utreder flera andra fall

Telefonbedrägerier mot äldre där bedragaren påstår att hen är läkare har förekommit på flera håll i Sverige under det senaste året och det finns flera kända fall av både bedrägeriförsök och fullbordade bedrägerier. Det säger Håkan Carlsson, chef för Polisens särskilda grupp som arbetar med seriebrott mot äldre, CIRCA-gruppen.

– Vi känner väl till det. Det har pågått en tid med den här typen av bedragare som utgett sig för att vara läkare eller annan vårdpersonal, som påstår att man har olika sjukdomar eller något akut som man behöver medicin för.

Tror inte på hackare

Polisens CIRCA-grupp utreder just nu flera fall av falska läkare, men hur många fall det rör sig om vill Håkan Carlsson inte kommentera.

– Det är en större mängd anmälningar som kommit in, så mycket kan jag säga.

Bedragaren visste att Ulf hade gjort ett blodprov nyligen. Chansade han eller kan bedragarna få fram den här informationen på något vis?

– Av det vi har sett hittills finns det inga belägg för att man skulle ha hackat några system eller fått reda på något. Det kan nog vara så att man under samtalet med den man vill lura får fram uppgifter som man sen använder.

Ofta ligor bakom telefonbedrägerier

Av de fall av telefonbedrägerier mot äldre som genom åren har lett till åtal är det ofta ligor som ligger bakom. Ligorna har varit både inhemska och internationella och har opererat i hela Sverige, säger Håkan Carlsson.

Men att utreda brott där offer och gärningsman aldrig träffas, utan endast pratar på telefon är svårt.

Håkan Carlsson är chef för Polisens nationella grupp som utreder seriebrott mot äldre. Foto: Pressbild

– Det är klart att det är betydligt svårare än när man träffas fysiskt. I vårt arbete handlar det om att lägga ett pussel, och att säkra bevisning. Om någon ska dömas för denna typ av brottslighet gäller det att vi samlar på oss så många fall som möjligt. Då brukar det leda till långa fängelsestraff.

”Barnbarnsbedragare” dömdes

Så sent som i början på februari dömdes två män som lurat till sig pengar av äldre genom att låtsas vara ett barnbarn som behövde hjälp med pengar från sina mor- och farföräldrar. Polisen lyckades identifiera männen och med hjälp av telefonavlyssning lyckades man gripa de båda männen när en av dem skulle hämta pengarna.

Vad kan man göra själv eller som anhörig till en äldre person som riskerar att drabbas av till exempel falska läkare?

– Det här är viktigt att alla hjälps åt, att man förmedlar informationen till äldre personer att det går inte till på det här viset i Sverige. Läkaren kommer inte att ringa hem och be om pengar utan du blir kallad till vårdcentralen. Ringer någon som börjar prata pengar så är det en bedragare, det kan man utgå i från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.