Kaj Lindström, Christoffer Häglund och Siri Östblom Köster . Foto: SVT

Södertäljeborna om vardagsbrott: ”Jag tror att det är för lite poliser”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholms län är sämst i landet på att lösa vardagsbrott. Det visar statistik som SVT Nyheter har tagit fram, men ingen av de Södertäljebor som SVT pratar med har blivit utsatta för vardagsbrott av något slag.

Polisen kallar det för mängdbrott. Alltså vardagsbrott som till exempel cykelstölder, bilinbrott, bedrägerier eller id-kapningar. Det är brottstyper som Kaj Lindström i Södertälje har sluppit, men vardagsbrotten har ändå varit närvarande.

– Ute på landet i Nykvarn blev våra grannar utsatta för inbrott och de tog deras gräsklippare, åkgräsklippare, trimrar och lite annat. En vecka senare hände samma sak då en granne lite längre bort blev av med en massa grejer, säger Kaj Lindström som själv inte har drabbats.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Jag tycket att man borde ge polisen mera chans att vara ute, jag tror att det är för lite poliser helt enkelt, säger han.

Inte heller Södertäljebon Siri Östblom Köster har blivit utsatt för vardagsbrott.

– Nej det har faktiskt inte hänt mig någon gång, men jag tycker det är väldigt tråkigt att höra att det är så få brott som går vidare till åtal, säger Siri Östblom Köster.

Låg uppklarning i länet

Tittar man på statistiken över hur många av vardagsbrotten som klaras upp ser det inte fördelaktigt ut för polisen i länet.

Uppklarningsandelen av alla handlagda vardagsbrott på riksnivå ligger på 14 procent. I region Nord löser man 20 procent av vardagsbrotten, men i Stockholms län är siffran bara 10 procent.

Varför tror det att det är så?

– Det vet jag faktiskt inte, jag har inte tänkt på det men att det är svårt att bevisa, säger Siri Östblom Köster.

Christoffer Häglund tycket att uppklarningsgraden borde vara högre.

– Jag tänker ju att det är mycket kriminalitet, stölder och så, så det borde ju vara högre, säger Christoffer Häglund.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Om uppklarningsfrekvensen på vardagsbrott

Siffrorna som SVT tagit fram handlar om så kallade ”personuppklarade ärenden”, alltså ärenden som handlagts, och där ett beslut om eventuellt åtal har fattats om minst en misstänkt person på brottet.

Det finns flera orsaker till att brott avskrivs som påverkar statistiken, till exempel att gärningen inte är brottslig eller att man bedömer att fortsatt utredning kommer få lite betydelse i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet