Efter SVT:s granskning – Migrationsverket skärper sina rutiner

Publicerad

46 nya medborgare fick inte rösta på grund av ett fel i Migrationsverkets tekniska system. Myndigheten ska nu ändra sina rutiner för att göra processen säkrare.

– Vi beklagar jättemycket att det här inträffat, det vi lovar är att göra vårt yttersta för att det inte ska inträffa igen, säger presschef Per Ek.

SVT kan idag avslöja att ett tekniskt fel hos Migrationsverket gjorde att så flera nya medborgare berövades rösträtten i riksdagsvalet. Felet, som uppstod i ett av Migrationsverkets tekniska system den femte januari år, gjorde så att alla beslut om medborgarskap som skulle meddelas Skatteverket den dagen inte kom i väg.

I 46 av fallen upptäcktes inte felet förrän efter riksdagsvalet, därmed fick inte dessa personer vara med och rösta trots att de hade rätt till det.

Nya medborgare fick inte rösta

Bättre kommunikation

Själva felet upptäcktes samma dag, men Migrationsverket missade att besluten behövde skickas om. För att något liknande inte ska ske igen ska myndigheten nu skärpa sina rutiner så att kommunikationen mellan avdelningarna blir bättre, uppger presschef Per Ek.

– Här behöver våra enheter ha en mycket tätare dialog och en bättre uppföljning, säger han.

Andra typer av fel

Migrationsverket har utrett att samma typ av tekniska fel inte skett tidigare. Men andra typer av misstag som myndigheten gjort när de registrerat nya medborgarskap har lett till samma resultat. SVT har tidigare berättat om Habon Aden, som inte fick rösta trots att hon varit medborgare i ett halvår. Allt på grund av slarv från Migrationsverkets personal.

– Man kan aldrig garantera att saker inte inträffar, men det vi kan garantera är att vi alltid gör vårt yttersta för att det inte ska inträffa, säger Per Ek

Men ska ni inte kunna garantera det? Det här handlar ju om rösträtten, en av de mest grundläggande rättigheterna.

– Jo, men man kan inte garantera att det minsta fel inte inträffar. Vi gör vårt yttersta och utreder varje fall så att det inte ska inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya medborgare fick inte rösta

Mer i ämnet