Mardin Baban, presstalesperson på Migrationsverket, medger att fler kan ha ha drabbats. Foto: SVT

Migrationsverket om röstmissen: ”Handlar om den mänskliga faktorn”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket missade att registrera Habon Adens medborgarskap. Något som ledde till att hon inte fick rösta i riksdagsvalet. Myndigheten ska nu se över sina rutiner.

Habon Aden blev svensk medborgare i februari i år, men när hon gick till vallokalen för att rösta i riksdagsvalet visade det sig att hon inte stod med i röstlängden. Därför fick hon inte rösta i det som skulle bli hennes första riksdagsval.

Inför extra kontrollfunktioner

SVT:s granskning visar att det handlar om en miss från Migrationsverkets sida. Myndigheten registrerade aldrig Habon Adens medborgarskap fullt ut. Därmed fick Skatteverket aldrig information om att hon blivit svensk medborgare.

Nya medborgare fick inte rösta

– Det är beklagligt. Det är vårt misstag, det handlar om den mänskliga faktorn. Den enhet som har hand om medborgarskapsärenden kommer inom kort att införa extra kontrollrutiner så att vi säkrar mer än vad vi gjort, säger Mardin Baban, presstalesperson på Migrationsverket.

Fler kan ha drabbats

SVT har fått uppgifter om att fler kan ha drabbats. Habon Aden själv säger att hon hört talas om ett antal personer bara i sitt bostadsområde. Mardin Baban medger att det kan röra sig om fler fall.

– Jag har inte fått någon information om att det drabbat andra, men vi kan inte utesluta det. I de ärendena hoppas vi att verksamheten har fått information om vad som har hänt och rättar till det som ska rättas till. Det här ska inte drabba någon, säger han.

Kommer ni att kontrollera om det är fler som inte registrerats?

– Bara i fjol hanterade vi 65 000 medborgarskapsärenden så det är väldigt många, men vi kommer att se till så att fler kontrollfunktioner är på plats så att det inte sker i fortsättningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya medborgare fick inte rösta

Mer i ämnet