Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se platsen för bygget och hör företaget förklara principen med energilagring. Foto: SVT

Här startas bygget av energilagring i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

En energilagringsanläggning i form av stora batterier har börjat byggas i Katrineholm. Ett symboliskt första spadtag togs under måndagen.

I slutet av september är det tänkt att den nya anläggningen ska tas i drift i utkanten av Katrineholm. Företaget Ingrid Capacity ligger bakom projektet – och syftet är att tillföra stabilitet i elnätet genom att aktivera batterierna när behovet är som störst.

– Vi är glada att det kommer nya företag som vill etablera sig här, säger Marie Bergeås, mark- och exploateringschef vid Katrineholms kommun.

Byggs liknande platser i landet

Liknande lagringsplatser byggs på flera andra platser i landet just nu, bland annat i Sandviken, Vimmerby och Falkenberg.

Anläggningen ska ta upp en yta motsvarande ett par villatomter och placeras i närheten av bostadsområdet Laggarhult och det växande industri- och handelsområdet vid Lövåsen.

I klippet ovan: Företaget bakom anläggningen förklarar hur energilagringen fungerar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.