Foto: Pontus Stenberg

Besked efter olyckan på E4:an: omfattande skador

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen har Trafikverket inspekterat E4:an där en olycka inträffade förra veckan. Skadorna är omfattande och de kommer ta mellan fyra till fem veckor att reparera. Men först ska ett beläggninsarbete genomföras på tre veckor.

Det var strax före midnatt förra torsdag när en lastbil och en personbil med husvagn kolliderade på E4:an mellan Stavsjö och Gammelsta, strax söder om Nyköping. Lastbilen åkte in i mitträcket och hamnade mellan två broar.

Efter olyckan var E4:an avstängd i båda riktningar, men under fredagskvällen öppnades ett körfält i vardera riktning upp. Sedan dess har trafiken flytit på långsamt med långa köer och trafikkaos.

Allvarlig olycka på E4

Betong och räcke skadat

I fredags meddelade Trafikverket att det kan ta upp till två månader för att åtgärda skadorna, men efter dagens inspektion konstaterar man att det kan gå snabbare än så.

– Det är omfattande skador där 80 meter räcke saknas helt och hållet och betongen måste lagas på 21 olika ställen, säger Stefan Backström, bygg- och projektledare för broar vid Trafikverket.

Inleds i morgon

Ulf Söderberg på Trafikverket meddelade efter dagens möte att beläggningsarbetet fyra mill norr om den skadade bron ska inledas redan i morgon. Det beräknas ta tre veckor och först efter det kommer broreparationen att inledas.

– Och inom ett par dagar ska vi måla upp tillfälliga linjer på bron så det kommer vara två körfält i vardera riktning under beläggningsarbetet. Det kommer bli lägre hastigheter och smalare körfält under den tiden. Man får räkna med att det kommer bli extra knöligt den här veckan innan vi fått ordning på de två körfälten, säger Ulf Söderberg till SVT Nyheter Sörmland.

Tre veckor

När broreparationen inleds om ungefär tre veckor kommer det återigen att bli ett körfält i vardera riktning på bron. Och så kommer det vara under reparationstiden på fyra till fem veckor.

– Vi måste ha säkerhet för de som jobbar och så att de får plats med maskinerna som ska utföra arbetet. Det är en hel del som behöver repareras. Bland annat kommer vi få gjuta om kantbalkarna på båda sidor och sätta upp nya räcken, säger Ulf Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allvarlig olycka på E4

Mer i ämnet