Foto: SVT

Nicklas Jansson belönas för sin hjälteinsats

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Jansson, som hjälpte till vid den allvarliga lastbilsolyckan tidigare i sommar, har idag belönats för sin hjälteinsats.

Det var den 21 juli i år som kranbilsföraren Nicklas Jansson hjälpte till när en lastbil körde av vägen mellan Stavsjö och Gammelsta och lastbilschauffören satt fastklämd i flera timmar.

Idag belönades Nicklas Jansson med 5.000 kronor för sin insats på brandstationen i Nyköping.

Allvarlig olycka på E4

– Jag har fått väldigt mycket uppmärksamhet efter det här och det känns konstigt för jag gjorde ju bara det jag kunde, berättar Nicklas Jansson.

”Exceptionellt bra”

Det är Brandskyddsföreningen i Södermanland som delar ut upp till fyra stipendier varje år till privatpersoner som utfört en bragd i samband med en brand. Och det Nicklas Jansson gjorde sticker ut.

– Det brukar vara av mindre dignitet på de insatser som får våra stipendier. Det här är exceptionellt bra gjort av en privatperson, säger Rolf Forsell från Brandskyddsföreningen.

LÄS MER: ”Jag ber honom ta min hand”

Även insatsledaren från räddningstjänsten, som kom till olycksplatsen 20 minuter efter att olyckan inträffat, var med på dagens prisutdelning.

– Jag är väldigt tacksam för det han har gjort, säger Henrik Holm.

Ödmjuk hjälte

Trots alla hyllningar som Nicklas fått ta emot sedan sin insats ser han inte sig själv som en hjälte.

– Det jag är mest glad för är att alla lever efter den olyckan, säger Nicklas Jansson.

Vad är det som gör att du har modet och den här typen av agerande i dig?

– Jag vet inte, men som person bryr jag mig väldigt mycket om folk, även de jag inte känner så mycket.

– Men annars vet jag inte, jag hoppas och tror att många andra har det i sig. Det handlar bara om att göra något.

Även om Nicklas Jansson beskriver sig själv som en lugn person gillar han utmaningar. Ett av hans fritidsintressen är att hoppa fallskärm.

– Där är det mycket säkerhetstänk. Mycket handlar om att vara lugn och att agera i situationer. Utbildningarna jag har fått inom fallskärmshoppning har säkert fått mig att bli lugn, tänka och agera även i stressiga situationer. Jag tror det har hjälpt mig allmänt i livet ganska mycket.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allvarlig olycka på E4

Mer i ämnet