Kostnaderna för de sociala insatsgrupperna har ökat år för år. Foto: SVT

Trots ökade kostnader – Stockholm följer inte upp sociala insatsgrupper

Publicerad

Kostnaderna för stadens sociala insatsgrupper ökar för varje år. Trots det finns ingen samlad statistik över hur många som fått hjälp i de olika stadsdelarna. Det går inte att säga hur många som återgått i kriminalitet och hur många som lyckats lämna sin kriminella livsstil.

– Vi har jobbat med SIG i flera år utan att egentligen veta effekten av det, säger Fredrik Skoglund, avdelningschef individ- och familjeomsorgen i Hässelby-Vällingby.

För att hjälpa unga som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk, utveckla en kriminell livsstil eller som behöver stöd för att lämna en kriminell livsstil finns sociala insatsgrupper i sju stadsdelsområden: Skärholmen, Skarpnäck, Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby och Farsta. 

Just nu är runt 135 personer inskrivna i stadsdelsförvaltningarnas SIG-verksamheter, cirka 25 av dem är under 18 år och resterande är mellan 19 och 29 år. 

I maj förra året riktade socialarbetare inom SIG-projekten kritik mot att det saknades gemensamma arbetssätt för att möta den här gruppen. Socialförvaltningen lovade då att utvärdera arbetsmetoderna och ta fram konkreta förslag. Men så har det inte blivit än.

– Vi har fått skapa mycket rutiner själva. Det behöver bli mer lika. Om man hittar någonting i en stadsdel som funkar, så kan man ju lära av det i andra stadsdelar också, säger Fredrik Skoglund, avdelningschef individ- och familjeomsorgen i Hässelby-Vällingby.  

Oklart hur många som lämnat kriminalitet 

När SVT Stockholm kontaktar stadsdelarna blir det tydligt att de sociala insatsgrupperna fortfarande har olika arbetsmodeller och får olika mycket pengar. I flera stadsdelar saknas dessutom helt rutiner för uppföljning.

Därför går det inte att säga hur många som fått hjälp av genom insatserna och inte heller hur många som fallit tillbaka i kriminella vanor. Och inte heller socialförvaltningen, som samordnar de sociala insatsgrupperna, följer upp stadsdelarnas arbete.

Kostnaderna för sociala insatsgrupperna per år, totalt för alla stadsdelar:

2019: 19,2 miljoner

2018: 18,9 miljoner

2017: 18,46 miljoner

2016: 15,7 miljoner

2015: 9,3 miljoner

2014: 3,47 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.