Svarta hyreskontrakt blir vita i Alby

Uppdaterad
Publicerad

På Albyberget får hyresgäster som hyr sina lägenheter svart nu möjlighet att ta över förstahandskontraktet.

Det var i april som fastighetsbolaget Mitt Alby AB tog över förvaltningen av cirka 1.300 lägenheter på Albyberget från Botkyrkabyggen. Efter en tid upptäckte den nya förvaltaren att ungefär 5 till 10 procent av lägenheterna hyrdes ut svart av lägenhetsinnehavarna. Vi träffade en av de personer som hyr sitt boende svart. Han svarade gärna på våra frågor, men ville vara anonym inför kameran.

– Jag kom för tre år sedan, och jag har hittat något vitt hyreskontrakt. Jag vet inte vad man ska göra.

Protester mot försäljning i Alby

Hyresamnesti

Anledningen till att Mitt Alby AB gör denna tillfälliga åtgärd under november och december är att de fått kännedom om att ett antal hyresgäster under flera års tid hyrt sina lägenheter svart. Genom denna hyresamnesti får nu dessa hyresgäster möjlighet att ta över förstahandskontraktet.

– Det är många boende som vänt sig till oss sedan vi tog över, säger Mattias Tegefjord, vd på Mitt Alby AB.

– De har sagt att de upplever det som ett problem att det är en utbredd andrahandsuthyrning. Att många andrahandshyresgäster ofta inte har nycklar och då sätter de upp dörrarna med tuggummi och fimpar och annat så att man bjuder in inbrottstjuvar och annat då. Sen blir det också en ökad omsättning av lägenheterna som gör att man inte vet vem som är ens närmaste granne. Det skapar en otrygghet att det är ett väldigt spring i trapphusen.

Boende positiva

Och bland de boende vi stötte på är man positiv till hyresvärdens initiativ att göra svarta hyreskontrakt vita.

– Jag tycker det är jättebra, säger Pia Turkulainen Vuori. På så sätt får vi bort de här svartuthyrningarna och området blir bättre.

– Ibland är det problem med ägare, så det är bra att man har förstahandskontrakt, säger Bertha Akun.

När det av något skäl blir oenighet mellan en hyresgäst och hyresvärden så är det hyresnämnden som avgör tvisten.

– Om förstahandshyresgästen sätter sig till motvärn, då blir det ju en process, säger Anne Bratt Norrevik, chef på Hyresnämnden i Stockholm. Då ska den här uppsägningen delges. Och sen om inte hyresgästen går med på det då får vi hänskjuta det till hyresnämnden. Och då får vi pröva det i vanlig ordning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot försäljning i Alby

Mer i ämnet