Mohammad Hagi Farah. Foto: SVT

Rinkebyprofilen: ”Vi har misslyckats med våra ungdomar”

Uppdaterad
Publicerad

Rinkebyprofilen Mohammad Hagi Farah är orolig över det dödliga våldet som ökat de senaste åren i norr- och söderorterna. – Vi har misslyckats med våra ungdomar, säger han.  

Mohammad Hagi Farah har bott i Rinkeby i 16 år. Han är en av flera nattvandrare i området och driver flera samhällsfrågor på orten. Han säger att otryggheten i förorten började för tio år sedan när myndigheter började flytta från området.

– Tidigare hade vi kontroll över våra ungdomar för vi hade stort stöd, men efter 2008 förändrades bilden då Socialtjänsten flyttade, förvaltningen flyttade och alla andra myndigheter, till och med polisen flyttade. Och ingen gjorde en analys kring effekterna när myndigheter lämnar ett område, säger han.

”Vi vuxna måste ta vårt ansvar”

Hagi Farah säger att de olösta dödsskjutningar skapar otrygghet i området och att många saknar förtroendet för polisen.   

– Vårt största problem är ungdomsarbetslösheten och att människor inte har förtroende för myndigheter. Vi vuxna måste ta vårt ansvar, polisen kan inte sköta allt men om vi tillsammans med olika aktörer satsar på ungdomarna i till exempel Järvaområdet, då skulle ungdomar förstå att de erbjuds en chans i livet. 

Kritisk till polisen

Mohammad Hagi Farah är bekymrad över polisens siffror som visar att det dödliga våldet ökar. Inte minst i de norra och södra förorterna i Stockholm.

– Vi pratar om mord, vi pratar inte om bara bilar och inbrott. Vi pratar inte om småbrott, vi pratar om mord. Och jag vill att det ska prioriteras. Ett människoliv är viktigt, och den som är förövare eller gärningsman måste tas fast, säger.

– Det är viktigt att polisen satsar och prioriterar. För annars leder det till att folk inte tror på rättssystemet. Polisen har all teknik för att kunna fälla och bevisa brotten, säger Mohammed Hagi Farah.

Vågar inte vittna

Folk är rädda för de som ligger bakom dödskjutningarna, berättar han.

– De killar som begår dessa mord är ute på fri fot. Och alla är rädda för dem, därför att folket vet att den personen kan döda och gå fri. Det är varken bra för oss alla eller för rättssystemet.

Läs mer: Kraftig ökning av dödskjutningar i Stockholm

Ungdomar utan drömmar

Ungdomarna han träffar saknar ofta framtidsdrömmar, berättar han för SVT Nyheter Stockholm. 

– Jag kan som förälder erkänna att vi har misslyckats med ungdomarna. Jag ska inte behöva prata om döden med våra ungdomar, säger Mohammad Hagi Farah och fortsätter:

– Det är trist, de kan bli vad som helst om de vill. Men för våra ungdomar i 13-14 årsåldern finns inte den drömmen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.