Nationellt centrum för kvinnofrid vill genom mer information försöka slå hål på myter kopplade till sexuella övergrepp. Foto: SVT

”Behöver inte finnas våld med i bilden”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) finns det – trots ökad medvetenhet och ett minskat tabu – fortfarande förvirring gällande vilka brott som faller under begreppet våldtäkt.

– Det finns en juridisk definition av vad som är ett sexualbrott eller en våldtäkt och det är inte alltid man känner igen sig i den beskrivningen när man har blivit utsatt. Därför tycker jag att man ska skilja på de olika definitioner som man har, säger Åsa Witkovski, enhetschef vid NCK.

Därför rekommenderar Åsa Witkovski, enhetschef vid NCK att man först kontaktar hälso- och sjukvården för att sedan få hjälp att komma i kontakt med polisen.

– Om man själv känner att man har blivit utsatt för något som man inte vill och man är oroligt för att man är skadad eller har blivit smittad, då uppmuntrar jag absolut att man ska söka till hälso- och sjukvården. Sen får det vara en bedömning av rättsväsendet om det här är kriminellt och om de uppfyller det som krävs för att det ska rubriceras som ett sexuellt ofredande eller en våldtäkt eller vad de nu kommer att benämnas som.

LÄS MER: Kraftig ökning av anmälda våldtäkter

Men ett annat problem är enligt NCK att det för många inte är självklart vad en våldtäkt innebär. Att många är av uppfattningen att det måste finnas våld eller hot med för att det ska kunna rubriceras som en våldtäkt.

– Det behöver det inte vara våld med i bilden. Det är viktigt att tala om att kroppen ofta reagerar utan att man kan påverka det.

– Till exempel genom att stänga av – det är en överlevnadsinstinkt som man inte kan påverka – man blir passiv för att överleva och klara sig i den fara som kroppen signalerar att man befinner sig i. Det är det här som kan förvirra när man tror att man borde ha gjort motstånd – fast man inte kunde göra det. Det är också en myt som vi vill slå hål på, det var ändå ett övergrepp.

Det här är ett sexuellt övergrepp

I brottsbalkens sjätte kapitel finns sexualbrott beskrivna. Rubriceringen sexualbrott innefattar förutom våldtäkt även en rad andra brott så som sexuella ofredanden, koppleri och sexuellt utnytjande. Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid kan begreppet våldtäkt innebära att någon tvingar till sig samlag eller handlingar som är jämförliga med sexuella handlingar. Det kan ske genom misshandel, våld, hot eller att någon på andra sätt pressar en person till en handling som är att jämnställa med en sexuell handling.

LÄS MER: Hit kan du vända dig

Våldtäkt

  • När någon genom tvång i form av våld eller hot har samlag eller genomför jämförbara sexuella handlingar.
  • När någon genomför ett samlag eller handlingar som är att jämföra med ett samlag mot någon som befinner sig i en särskilt utsatt sittuation.
  • När någon utnyttjar en person som befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Begreppet särskilt utsatt situation kan innebära att en person till exempel är medvetslös, sover, befinner sig i allvarlig rädsla, är berusad eller drogpåverkad.

Annan sexuell handling

  • Att föra in ett finger, knytnäve eller annat föremål i någons underliv eller anus.
  • Att könsdelarna kommer i beröring med varandra.
  • Handlingar som är samlagsliknande men där direkt beröring hindras av till exempel kläder.
  • Att förmå någon att onanera.

LÄS MER: ”Viktigt att polisanmäla”

Vad säger lagen om rubriceringen våldtäkt?

Sexualbrott som våldtäkt och övriga sexualbrott regleras i brottsbalkens sjätte paragraf.

1 § Den som genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar en person till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.

Detsamma gäller den som med en person genomför ett samlag eller en sexuell handling som enligt första stycket är jämförlig med samlag genom att otillbörligt utnyttja att personen på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Är ett brott som avses i första eller andra stycket med hänsyn till omständigheterna vid brottet att anse som mindre grovt, döms för våldtäkt till fängelse i högst fyra år.

Är brott som avses i första eller andra stycket att anse som grovt, döms för grov våldtäkt till fängelse i lägst fyra och högst tio år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas, om våldet eller hotet varit av särskilt allvarlig art eller om fler än en förgripit sig på offret eller på annat sätt deltagit i övergreppet eller om gärningsmannen med hänsyn till tillvägagångssättet eller annars visat särskild hänsynslöshet eller råhet.

Lag (2013:365).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.