Strömhopp av chefer från Österåkers kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två höga chefer på Österåkers kommun avgår i dag, kan ABC avslöja.

Det handlar om utbildningschef Elisabeth Forsberg och kommunikationsdirektör Anna Carin Johansson som båda har lämnat in sin avskedsansökan i dag.

I ett mail till ABC skriver Anna Carin Johansson att mycket av det hon kämpat för under sin tid som kommunikationschef, raserats av kommunledningen:

Österåkers KS-ordförande påverkade löner

”Ett halvår senare finns ingenting kvar av det – bara en gigantisk förtroendekris – skapad av den högsta kommunledningens agerande. Jag ser inga möjligheter att på nytt börja bygga upp förtroendet, förrän problemen är seriöst hanterade. Därför gör jag som så många andra chefer – jag lämnar Österåkers kommun”.

”Det är tråkigt”

Kritiken riktas mot hela kommunledningen men framförallt mot kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman (M).

–Det är naturligtvis beklagligt att de säger upp sig. Det är tråkigt men jag önskar många av de här cheferna lycka till naturligtvis i fortsatta arbeten, säger hon till ABC.

Hur ser du på den kritik som riktas mot dig personligen och mot ledningen i övrigt?

–Inget av de breven som har kommit in har riktats mot mig med namn, däremot har man riktat kritik mot kommunledningen, och kommunledningen är i formella slag på tjänstemannanivån. Jag ser allvarligt på det här, jag tycker att det är viktigt att vi kan fokusera på att leverera kvalité till våra verksamheter.

Strömhopp av chefer

Detta är bara det senaste steget i en pågående turbulens i kommunen, som gjort att en handfull chefer i kommunen hoppat av. För bara några veckor sedan sade produktionschefen upp sig, och strax efter gjorde personalchefen samma sak.

I ett mejl riktade den avhoppande personalchefen hård kritik mot majoritetsledningen och moderaten Michaela Fletcher Sjöman, som hon inte tycker har mod att fatta bra beslut och att organisationen präglas av rädsla.

Även den avhoppade produktionschefen uppgav att hon inte har förtroende för den politiska ledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Österåkers KS-ordförande påverkade löner

Mer i ämnet