Det nybygga, prefabricerade ”Junior Living”-huset för unga, är en av de byggnader som fått mest kritik. Foto: SVT

Knivstaborna: Här är kommunens värsta platser

Publicerad

Hur vill Knivstaborna att orten ska se ut i framtiden? Och var trivs de bra just nu? Det är några av frågorna som Knivsta kommun försöker få svar på med hjälp av en interaktiv karta.

Projektet ”Var är ditt Knivsta?” har funnits på kommunens hemsida sedan i september. På den digitala kartan kan besökarna markera olika platser med röda eller gröna prickar, som representerar negativa respektive positiva upplevelser. Besökarna kan även skriva kommentarer till platserna.

– Vi behöver få in information om vilka platser vi behöver utveckla och vilka platser som folk sätter ett högt värde på i dag, så att vi inte går miste om dem i framtiden, säger Irene Mårtensson, hållbarhetssamordnare på samhällsbyggnadskontoret i Knivsta. Hon tillägger att kommunen

Irene Mårtensson, hållbarhetssamordnare på samhällsbyggnadskontoret i Knivsta Foto: SVT

är särskilt angelägen om att höra vad barn och unga tycker om kommunen.

Knivstas centrum impopulärt

Hittills har omkring 355 personer gått in och markerat nästan 800 platser på kartan. Och prickarnas placering talar ett ganska tydligt språk. Många av de röda prickarna är koncentrerade till Knivstas centrala delar vid stationen och kommunhuset.

– Jag ser fram att de gör något åt den grusplanen bredvid kommunhuset, säger Knivstabon Johan Höglund. 

Många invånare riktar också kritik mot specifika byggnader, som det så kallade Junior Living-huset med prefabricerade lägenheter. ”Junior living-husen har förstört centrum med dess färglösa och gråa bunkerutseende”, skriver en användare.

Det nybygga, prefabricerade ”Junior Living”-huset för unga, är en av de byggnader som fått mest kritik. Foto: SVT

Uppskattade naturområden

En majoritet av prickarna är dock gröna. De flesta av dem hittas utanför stadskärnan, i naturområden som Gredelby hagar och Valloxen.

– Jag tror att vi människor behöver närhet till naturen och att det kanske är just därför som människor väljer att bo i Knivsta. Det handlar om att behålla det men samtidigt kunna utveckla med en hög kvalitet så att fler kan uppleva det och bo här, säger Irene Mårtensson. 

Läs mer: Därför mår vi bra av naturen

Projektet med den interaktiva kartan avslutas i slutet på april. Då ska kartan skickas in till kommunens översiktsplanering och presenteras för politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.