Konstverket är en del av en pågående universitetskonferens som ställer sig frågan om en människa kan vara illegal. Den uppblåsbara flyktingen turnerar just nu runt i Europa och det belgiska konstnärskollektivet som står bakom verket hoppas kunna ändra vår syn på de människor som just nu är på flykt i världen.
– Vi har gjort en enorm flykting, storleken speglar hur vi ser på flyktingar i dag. Frågan är om vi ser dem som stort hot eller som en stor möjlighet? säger konstnären Dirik Schelleken från konstnärskollektivet Schellekens & Peleman.
Vad hoppas ni uppnå?
– Debatten om flyktingar präglas i hög utsträckning av rädsla. Med vår surealistiska flykting hoppas vi kunna slå hål på en del av den rädslan.
Brevväxling
Tlillsammans med uställningen har också brevväxlingsprojektet ”Moving stories” startats. Ett projekt som vill förena flyktingar med andra invånare. Under torsdagen fick flyktingar i Uppsala chansen att dela med sig av sina historier i brev som kommer att delas ut till slumpvis valda adresser i Uppsala. Med brevet kommer ett vykort som mottagaren kan använda för att skicka ett svar till brevskrivaren.
– Jag skrev om att vi inte är några parasiter. Jag förklarade att vi har kommit hit för att vi var tvugna, säger Sharwan Alhussen som är en av de flyktingar som skrivit ett brev i dag.
Han berättar att han känner igen sig i den uppblåsbara flyktingen.
– Precis så där satt vi, med likadana västar, förklarar han.
Den uppblåsbara flyktingen finns på plats i Botaniska Trädgården torsdag till lördag.
Läs flyktingarnas brev
På projektets hemsida movingstories.world kan du läsa breven och skicka ditt eget svar.