Foto: SVT

Skandions paniklösning kan bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Skandionkliniken tog över konkursmässiga Hotell von Kraemer – och alla deras leverantörer. Men inga upphandlingar gjordes.

VET DU MER? Tipsa SVT:s reporter här!

I julas tog Skandionkliniken – och skattebetalarna – över konkursmässiga Hotel von Kraemer i samma byggnad i Uppsala. Man fortsatte också använda sig av konkurshotellets många avtal med olika leverantörer. Bland annat har hotellet haft flera stora leverantörer av mat till hotellrestaurangen.

Skandionkliniken

Hotellet hade också leverantörer för städning, tvätt och mycket annat. Men ingen av dessa leverantörer hade konkurrensutsatts när Skandionkliniken tog över driften.

Högsta chefen vid Skandionkliniken, Olle Mattsson, kan inte svara på om kliniken följt lagen eller inte.

– Ja, där måste jag passa. Den delen har skötts av mina medarbetare så den frågan får du ställa till dem, säger han.

LÄS MER: Landsting tog över von Kraemer – trots en halv miljon i förlust per månad

För skattebetalarnas skull

Lagen kräver att alla leverantörsuppdrag som överstiger 535.000 kronor ska upphandlas. Lagen är utformad så för att skattebetalarna ska veta vad de betalar för och få så mycket för pengarna som möjligt. När SVT Nyheter granskar leverantörslistan till Hotel von Kraemer finns flera leverantörer som kan nå upp till den summan på ett år.

Trots det säger den jurist som hanterat frågan åt Skandionkliniken att man följt lagar och regler.

– Ja, det är min bestämda uppfattning att vi har gjort det i det här avseendet, säger juristen till SVT.

Hänvisar till ”synnerlig brådska”

Han hänvisar till ett undantag i lagen. ”Synnerlig brådska”. Undantaget säger att om det av olika skäl blir väldigt bråttom att köpa in en vara eller tjänst, så går det bra att strunta i upphandlingen. Men kraven för att undantaget ska godtas är ganska hårda. Dels krävs att varan eller tjänsten som man vill köpa in ska vara absolut nödvändig för en verksamhet. Dels krävs också att behovet av varan eller tjänsten ska ha uppstått plötsligt.

Skandionkliniken hävdar att konkursen innebar att det blev en ”synnerlig brådska”.

– Konkursen kom ju, och det blev ju akut för vår del att hantera hotellverksamheten utan avbrott, säger Olle Mattsson.

Men när SVT Nyheter Uppsala når den tidigare hotellchefen Charlotte Säfström så säger hon att Skandionkliniken kände till konkurshotet redan för ett år sedan.

– I mars 2015 gick jag ner till Olle och berättade om det här. Jag var öppen och sa att pengarna inte skulle räcka till hyran. Jag sa att det då fanns två alternativ. Antingen går jag i konkurs, eller så får jag sälja.

SVT: Så redan då visste dom att du behövde gå i konkurs eller sälja?

– Absolut. Vi behövde hitta en lösning.

GRAFIK: Så hamnade dina skattepengar i ett påkostat hotell i Uppsala

Västerbotten: ”Inte akut”

Under en period försökte Charlotte Säfström sälja hotellet – men utan framgång. Ett år har nu gått sedan konkurshotet blev känt. Frågan är nu hur länge läget kan anses vara så akut att kliniken kan fortsätta utan upphandlingsavtal.  Landstingsrådet Peter Olofsson (S) i Västerbotten tycks inte anse att den synnerliga brådskan finns kvar idag.

– Läget är inte akut nu. Hotellet fungerar som ett patienthotell och det var det viktiga. Nu ska vi försöka hitta en ny entreprenör, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Inga skriftliga avtal – gjorde muntliga överenskommelser

Faktum är dock att det inte bara är upphandlingar som saknas, utan även skriftliga avtal överhuvudtaget. Trots att tre månader nu gått sedan Skandionkliniken tog över Hotell von Kraemer så finns inte ett enda skriftligt avtal med någon av leverantörerna. Istället har man gjort muntliga överenskommelser med några få.

SVT: Ni hade ju 8-9 månader på er att lösa den här situationen. Varför har ni inte gjort det på ett bättre sätt, tror du?

– I mars 2015 blev jag informerad om att hotellet har problem med ekonomin, och att de gick i en kontrollbalansräkningsperiod. Och sedan har jag använt mig av de juridiska experter jag har kunnat för att rådfråga vilka steg man skulle vidta i det här, och för att säkerställa patientperspektivet i det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet