Professor Tomas Furmark och doktoranden Philip Linder är båda involverade i den nya VR-studien. Foto: SVT

Virtual reality ska bota talarskräck

Uppdaterad
Publicerad

Att tala inför publik är något som många tycker är nervöst och skrämmande. Det kan dessutom vara svårt att träna bort sina nerver. Nu prövar Uppsala universitet en ny behandlingsmetod mot talarskräck – virtual reality.

I en ny studie kommer deltagarna att få öva bort sin talrädsla med hjälp av virtual reality (VR).

– Under behandlingen kommer deltagarna öva på att prata på, även om de tycker det är obehagligt och är rädda för att tappa tråden, säger Philip Linder PTP-psykolog och doktorand vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet.

Utsätts för tre scenarier

Studien är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Stockholms universitet och Linköpings universitet och syftar till att undersöka effekterna av virtual reality i behandling mot talrädsla.

Det finns tre olika scenarier för deltagarna att öva sig på: en stor konferens, ett mindre möte och ett bröllop. Publiken som deltagaren möter består av riktiga människor som filmats. Många ser ut att lyssna intensivt och vissa nickar entusiastiskt, medan andra tycks mer intresserade av sina mobiltelefoner.

– Innan behandlingen så frågar vi deltagarna vad de är rädda för ska hända, och så ser vi efteråt ifall det verkligen händer, säger Philip Linder.

Söker deltagare

Deltagarna kommer att att delas in i två grupper: en som kommer använda VR-glasögonen tillsammans med en psykolog, och en grupp som får använda dem på egen hand med hjälp av en smart telefon.

Enligt Philip Linder har de första försöken gått bra, men universiteten söker fortfarande deltagare som vill medverka i studien. 

En av fyra känner rädsla

Talrädsla är vanligt, en befolkningsstudie från 2001 visade att var fjärde svensk kände rädsla för att tala inför en grupp.

– Det kan vara en handikappande rädsla som påverkar livet. Det kan till exempel göra att man hoppar av utbildningar eller tackar nej till befordringar som ställer för höga krav på muntliga anföranden, säger Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet.

Om talrädslan är tillräckligt allvarlig kan den kallas social fobi. Vanligen behandlas talskräck med läkemedel, som till exempel betablockerare, eller genom kognitiv beteendeterapi (KBT).

Under en KBT-behandling är målet att gradvis utsätta patienten för det personen är rädd för. När det gäller just talrädsla är det dock inte helt enkelt, eftersom de flesta inte har tillgång till en aula med publik.

– Därför kan VR-exponering vara ett bra och praktiskt alternativ, säger Tomas Furmark.

Använts mot djurfobier

VR-terapi har tidigare visat sig vara effektiv i behandling av fobi mot till exempel spindlar.

I framtiden hoppas Philip Linder att metoden kan utvecklas och skräddarsys till den enskilda patientens rädslor.

– VR-exponering fungerar väldigt bra och det beror på att det inte spelar någon roll ifall det man är rädd för är verkligt eller inte. Det centrala är att ens rädsla är riktig, och om den är det så kan man bygga en behandling på det, säger Philip Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.