Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya polisstationen byggs mitt på riksgränsen, men svenska poliser får inte ta med sina vapen in på den norska sidan. Hör poliserna om hur samarbetet ska gå till. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

”Vi vill att norsk patrull ska kunna åka på larm i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på gränsgatan vid värmländska Eda grävs nu för fullt inför bygget av en helt ny – gemensam – norsksvensk polisstation. Syftet är att kraftsamla mot gränskriminaliteten.

Än återstår dock flera hinder, bland annat eftersom norsk polis i normalläget inte bär vapen.

Grävskoporna arbetar för fullt när polischeferna från båda sidor riksgränsen möts på platsen där den nya stationen ska uppföras.

Det blir första gången Sverige delar polisstation med ett annat land, och förväntningarna på samarbetet är stora.

– Det är ett stort gränsområde med många små vägar. Vi behöver kraftsamla för vi vet att det är mycket som går fram och tillbaka över gränsen, säger den svenske lokalpolisområdeschefen Jonas Wendel.

Ska stoppa internationella ligor

Totalt gjorde den norska tullen 11 000 beslag av bland annat alkohol, tobak, narkotika och vapen förra året. Enligt polisen opererar internationella ligor i de glest befolkade gränsområdena.

– Vi har haft relativt lite resurser i de här områdena både på norsk och svensk sida säger Gjermund Thoresen, chef för polisstationen i norska Magnormoen.

Norsk polis bär inte vapen

Den nya polisstationen byggs mitt på gränsgatan med halva huset i Sverige och den andra halvan i Norge.

För att poliserna på stationen ska kunna röra sig fritt krävs dock ett nytt samarbetsavtal mellan länderna. Framför allt gäller det beväpningen. Norsk polis bär i normalläget inte vapen, och svenska poliser kan inte passera in i landet beväpnade.

– Då måste de ta av sig vapnen först, säger Gjermund Thoresen.

Hans svenska kollega är skeptisk.

– Nej. Vi jobbar alltid beväpnade inom svensk polis, säger Jonas Wendel.

Målet: Att patrullera tillsammans

För de båda polischeferna är en lösning av vapenfrågan högsta prioritet. Målet på sikt är att patrullera tillsammans och röra sig fritt över gränsen.

– Vi vill att en norsk patrull ska kunna åka på ett svenskt prio ett-larm, och att en svensk patrull ska kunna åka in i Norge, säger Jonas Wendel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.