Det är inte så lätt att hitta besättningspersonal. Foto: TT

Stena Line: ”Varför är det så få som söker?”

Publicerad

Enligt Stena Line, som är en stor arbetsgivare, är det svårt att hitta personal till båtarna. Trots att de jobbar aktivt med att bredda sina nätverk.

– Jag tror att alla vi företagare är öppna för att ta emot alla typer av personer. Det finns en önskan och öppenhet men vi måste få hjälp med var vi hittar dem, säger Margareta Jensen Dickson som arbetar med personalutveckling på Stena Line.

Utlandsfödda svårt med jobb

I dag står en fjärdedel av de människorna i Sverige som är födda i ett annat land utanför arbetsmarknaden. Samtidigt har företagen ett stort rekryteringsbehov.

En enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har gjort visar att företagen till 60 procent använder sig av sina redan existerande nätverk för att rekrytera. 

LÄS MER: Företag rekryterar egna – utlandsfödda står utan jobb

– Jag upplever att det börjar förändras. Det var ännu mer så för tio år sedan, säger Margareta Jensen Dickson

Söker personal

Stena Line har just nu ett stort rekryteringsbehov av såväl restaurangpersonal som städare och butiksbiträden. De annonserar nu för tiden mest i sociala medier men känner ändå inte att de når fram till de som står utanför arbetsmarknaden.

– Varför så få som söker? frågar sig Margareta Jensen Dickson.

På Stena Line-båtarna kan en förklaring vara språket. Eftersom det finns säkerhetsregler ombord krävs något av de skandinaviska språken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.