Den blågröna majoriteten presenterade sin budget för 2018 i dag. Foto: SVT

Storsatsning på nattpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Personalläget är fortsatt tufft inom Västra Götalandsregionen. Därför väljer den blågröna ledningen att föreslå ett lyft för dem som jobbar natt.

– Vi vill visa att vi satsar på dem som står i första linjen och levererar vård dygnet runt, säger Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande.

Dubbelt OB-tillägg för nattpersonal inom vården. Det var den enskilt största satsningen som förslogs när den blågröna majoriteten presenterade sitt budgetförslag inför 2018. Där avsätts 262 miljoner.

– Vi vill visa att vi satsar på dem som står i första linjen och levererar vård dygnet runt, säger Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande.

Till att börja med gäller det enbart OB-tillägg under nätter, men tanken är att satsningen ska utökas till budgeten 2019 så att även helg-OB ska premieras. På sikt ska också schemaläggningar ses över.

Löner hellre än OB

Från oppositionen anser man att en fokusering på OB-tilläggen är fel ände att börja i. Regionrådet Helen Eliasson (S), kritiserar budgeten för att den inte ger utrymme att följa den överenskommelse om löneutveckling som nåtts med fackförbunden.

– Vi måste ha konkurrenskraftiga löner, vi måste ha fler medarbetare och bättre arbetsvillkor. Det finns inget av det i den budget som presenteras idag.

Så att bara ge ökade OB-tillägg, det är inte tillräckligt?

– Nej, inte om man inte först har avsatt ett utrymme för att säkerställa de löneökningar som kommer och det har man inte gjort.

Trendbrott i väntetider

I huvuddrag fortsatte årets budgetförslag på den väg som regionledningen slagit in på sedan tidigare, med fortsatta satsningar på kollektivtrafiken, psykiatrin och tillgängligheten inom vården.

I det underlag som tjänstemännen tagit fram inför budgetarbetet nämns att förmågan att uppfylla vårdgarantin, att få läkartid inom tre månader, inte har förbättrats trots de satsningar som gjorts och upphandlingar hos externa aktörer.

Jonas Andersson (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, menar att man nu ser ett trendbrott där.

– Det är två månader på raken där vi har varit bättre än motsvarande månader ett år innan. Tidigare har vi haft 70 månader på raken där det varit sämre resultat. Så det är ett trendbrott och när vi väl brutit den så måste den börja gå åt andra hållet med högre måluppfyllelse istället.

Budgetförslag 2018 i korthet

  • Total budget – 52,2 miljarder
  • Beräknat underskott på 246 miljoner – ska förhoppningsvis täckas med utlovade statsbidrag.
  • Dubbelt OB för vårdpersonal som jobbar natt – 262 miljoner
  • Västtågsutredningen som ska möjliggöra för fler tågstopp på landsbygden – 5 miljoner
  • Omställning till den nära och digitala vården, en överenskommelse över blockgränserna – 250 miljoner
  • Fortsatta satsningar inom barn- och ungdomspsykiatrin med sex nya mottagningar i den s.k. ”första linjen”
  • Nyskapad enhet för behandling av spelberoende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.