Här i Kvistforskanalen hittades den mördade Axel Andersson. Foto: SVT

Martin såg när kroppen dumpades

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått 50 år sen det rikskända Stöcksjömordet där köpmannen Axel Andersson hittades död i Kvistforsen, Skellefteå. Mördaren gick fri, men vittnet Martin Lindh är säker på vem det var.

En sen novemberkväll 1966 är Martin Lindh är ute för att ladda upp batteriet på sin VW bubbla vid Medledammen när han håller på att köra in i en lastbil med kran som står och blockerar den smala vägen på dammen.

– Jag ser hur ett bylte hamnar i vattnet och jag ser sedan hur en man häver ifrån sig sänket och jag får gott om tid att iaktta mannen som är väldigt stressad över situationen, berättar han.

Försvunnen köpman

Eftersom Martin Lindh tillbringat flera månader på utbildning i Stockholm har han missat mysteriet med köpmannen Axel Andersson som försvunnit från sitt hem i Stöcksjö och förstår inte riktigt vad det egentligen är han blir vittne till.

Men när Axel Andersson nästan ett år senare hittas i Kvistforskanalen en bra bit nedströms går Martin Lindh till polisen. Som misstror honom.

Den mördade Axel Andersson försvann från sitt hus i Stöcksjö i oktober 1966. Foto: SVT/Arkiv

Tecknar bild av mördaren

Martin är en välkänt duktig tecknare och har kunnat rita av mannen han mötte på dammen.

– Det var som att polisen redan hade bestämt sig för ett scenario och därför inte kunde tänka sig att liket hade dumpats i älven som jag påstod. Dessutom trodde de inte på att man kunde teckna en så tydlig bild så långt senare, berättar han och fortsätter:

– När man kommer till en polisstation med uppgifter ska man tas på allvar.

Här är Martins bild av den man har tror är mördaren. Foto: SVT

Ingen fälldes för mordet

Det fanns väldigt många misstänkta i den omfattande mordutredningen. Scenariot var att en tjuv överraskade köpmannen Axel Andersson i dennes bostad i Stöcksjö, slog ihjäl honom och sedan fraktade honom till Skellefteå.

När brottet preskriberades för 25 år sedan innehöll utredningen 68 fullmatade pärmar, och före detta polismästaren Lennart Levander konstaterade då:

– Ja, jag tycker det är väldigt tråkigt att vi inte lyckades få någon fälld.

Frustrerad och maktlös

Martin Lindh gjorde egna efterforskningar som stärkte misstankarna, och i slutänden var även polisen hundraprocentigt säker på samma gärningsman: en skelleftebo som trots det kunde leva som en fri man fram till sin död.

– För mig och hela familjen har det faktiskt varit jobbigt. Man känner sig frustrerad och maktlös.

För Martin Lindh blev det ett livslångt trauma att inte bli trodd av polisen. Foto: SVT

Varför har det blivit så viktigt att du inte kunnat släppa det?

– Någonstans handlar det också om att söka och få en personlig upprättelse.

Fotnot: Från 1 juli 2010 gäller att det inte längre sker någon preskription av grövre brott som mord om de begåtts efter 1 juli 1985.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.