För 50 år sedan försvann Axeö Andersson från hemmet i Stöcksjö. Åke Axelsson är en få poliser som fortfarande minns utredningen. Foto: SVT/privat

Polisen överraskad att fallet inte gick till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Polisen var säker på vem som var den skyldige i Stöcksjö-mordet. En före detta polis berättar idag att han är förvånad över att det inte ledde till åtal.

Polisen i Västerbotten var helt säker på vem som var Axel Anderssons mördare. 85-årige Åke Axelsson var ung nybliven kriminalassistent vid tiden för mordet för 50 år sedan. Idag är han en av få som fortfarande kan svara på frågor om mordet.

– Ja, som vi har undrat vi också. Det var verkligen överraskande att länsåklagaren inte tog det till domstol, säger Åke Axelsson.

Nio meter med pärmar

Han berättar om mängder med omständigheter som kopplade ihop den misstänkte mördaren med köpmannen. Enligt den pensionerade polisen hittades till exempel smycken som tidigare stulits från köpmannen Axel Andersson hemma i bostaden hos den misstänkte skelleftebon.

– Vi jobbade flera år tillsammans med kollegor från Stockholm och jag minns att när vi ställde upp alla pärmar så mätte de åtta eller nio meter, berättar Åke Axelsson.

Skriver egna deckare

Axelsson tror inte att han hade något att göra med vittnet Martin Lindh, men han vet att Lindh skrivit en bok om Stöcksjömordet. Själv har Åke Axelsson också blivit författare på äldre dar och kommit ut med totalt sex deckare som alla utspelar sig i Umeå.

Läs mer – Martin: ”Jag ser hur ett bylte hamnar i vattnet”

Själv bor han just nu på Öland, men är på väg att flytta till Kalmar där han tänker fortsätta skriva.

– Jag kan inte säga mycket annat än att vi är många som grubblat mycket på det där genom åren. Före detta polismästaren i Skellefteå Filip Gerhardsson och jag har till exempel brevväxlat genom åren och dryftat detta ouppklarade mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.