Paddan och mobilen ger synproblem hos unga

Uppdaterad
Publicerad

Falsk närsynthet, orsakat av att ungdomar tittat för länge på en skärm, är ett problem som märks av allt mer i Umeå. Ett fenomen som både optiker och ögonläkare oroas över. 

Se hela inslaget här.

Det blir allt vanligare med något som kallas för falsk närsynthet bland unga. Alltså att personer upplever sig ha svårt att fästa blicken på långt håll efter att ha tittat på något nära, oftast på en skärm.

– Ibland när jag tittar länge på en skärm känner jag behovet av att titta långt bort för att det ska kännas bättre i ögonen, säger studenten Amro Abami i Umeå.

Hos optikern Per-Åke Östman märks det att besvären ökat. 

– Den största orsaken idag är mobiltelefonerna. De håller man väldigt nära i förhållande till tryckt text. Man tittar länge på dessa och när man sedan tittar upp blir det suddigt en stund, säger Per-Åke Östman.

”Man har en skärm framför sig nästan hela tiden”

Ju längre tid man tittar på skärmen nära desto längre ser man suddigt.

– När personen sedan går och tittar upp synen konstaterar vi att personen är närsynt, men den närsyntheten är inte äkta. Om personen skulle låta bli mobilen ett tag så skulle det gå tillbaka, säger Östman.

Studenten Amanda Danielson berättar att hon sitter mycket framför sin dator nu för tiden.

– Man sitter i skolan, men även när man kommer hem. Sen är mobiltelefonen också med, även TV:n. Man har en skärm framför sig nästan hela tiden, säger hon.

– I och med att man blir mer trött så påverkas även synen. Jag har linser och jag märker varje kväll att jag ligger med mobilen nära ansiktet, konstaterar Hanna Hjalmarsson.

Fler söker läkarhjälp

Detta märks också av på sjukhusen då allt fler söker sig till läkare för att få hjälp.

– Vi har långa köer och ibland när det kommer patienter på besök med de här problemen så kan man se att de sitter med mobilen nära ansiktet och väntar i väntrummen, då förstår man direkt att det här inte är bra, säger Åsa Nilsson på ögonkliniken på Norrlands universitetssjukhus.

Problemet är att muskeln i ögat låser fast sig vid ett läge, och på sjukhuset kan läkare hjälpa patienter med muskelavslappnande medel för att lätta upp kramperna som uppstår i ögat.

Optikern Per-Åke Östman tror att hjäpmetoden, i kombination med att glasögonanvändande, kommer att förekomma mer och mer. 

– Ja, det kommer att användas mycket, mycket mer i framtiden. Det är jag helt övertygad om. Jag tror inte att befolkningen kommer att ändra på sig, de kommer att fortsätta titta på nära håll.

Vad tycker du om det?

– Det är synd att vi inte tänker mer på oss själva, det är det som det handlar om. Människan är byggd för att vara ute i naturen, och vi agerar precis tvärt om, säger Östman.

På Umeå univiersitet spekulerar studenterna i hur man kan lösa problemet.

– Man borde försöka få arbetsbördan att inte inkludera så mycket skärm som det gör idag, säger Hanna Hjalmarsson.

– Jag tror att lösningen sitter i att förbättra skärmarna, säger Johan Råberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.