Foto: SVTd

Beslut om regionen fattas i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Odemokratiskt tycker nej-sidan. Överlevnadsfråga menar ja-sidan. Planerna på ett stornorrland skapar motsättningar i politiken.

Majoriteten av politikerna säger ja, men majoriteten av väljarna säger nej. Frågan om den nya storregionen Norrland splittrar. I en SIFO-mätning säger 62 procent av väljarna i de fyra nordligaste länen nej till planerna på en storregion. Folkomrösta säger några politiker, men makten över hur länen ser ut ligger i Stockholm.

– Om regering och riksdag beslutar, så har vi inget inflytande, säger Erik Bergkvist vid Region Västerbotten och fortsätter:

Storregion

– Fick jag som jag ville hade det redan varit genomfört.

– Med en sån enorm förändring för länsmedborgarna i de fyra nordligaste länen så måste man få utrymme att tycka till, därför vill vi starta en folkomröstning, säger Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti.

Nästan halva Sveriges yta

880.000 invånare i 44 kommuner. Ett län som utgör nästan halva Sveriges yta. Det är inte bara avståndet från norr till söder som ökar utan risken finns också att avståndet mellan politiker och väljare blir större.

– De som sitter i det Norrländska parlamentet, vad har de för känsla för orter i Jämtland, och vad har vi för känsla för orter i Norrbotten? Jag vet inte, säger Anders Gäfvert, oppositionsråd Härnösand.

Om, eller när Norrland blir en storregion så försvinner inte bara tre landshövdingar och tre länsresidens, antalet politiker som ska sitta i det nya regionparlamentet kan också komma att halveras jämfört med idag. En effekt kan bli att det blir svårare för små partier att ta sig in i parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet