Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västerås stad satsar 26 miljoner på den civila beredskapen i kommunen – hör Staffan Jansson (S) kommunalråd Västerås om vilka åtgärder som ska göras. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Miljonsatsning på krisarbetet i Västerås: ”Vi behöver förstärka vårt civila skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Västerås ytterligare kliv för att höja den civila beredskapen i händelse av kriser eller krig. Kommunfullmäktige klubbade under torsdagen 26 miljoner kronor till arbetet.

– Vi ska ha en god beredskap att kunna skydda våra invånare, säger Staffan Jansson (S) kommunalråd Västerås.

Bland annat ökas antal så kallade trygghetspunkter från 22 till 32 inom Västerås stad. Främst är det på mindre orter och på landsbygden där sådana saknats. Där ska människor i händelse av krig eller kriser kunna hitta mat och vatten, skydd och tillgång till bra kommunikation.

Sedan tidigare har lager av material köpts in. Det handlar bland annat om värmeaggregat, generatorer och powerbanks som kan sättas in på skolor eller äldreboenden.

Västerås ligger långt fram i sitt arbete och samarbetar med MSB och andra kommuner för att hjälpa andra hur man kan jobba.

– Vi ska samarbeta med andra kommuner i Västmanland och ge våra erfarenheter men det är klart att det också kommer krävas kommunala insatser av de andra kommunerna, säger Staffan Jansson (S).

I videon: Tre frågor om hur den civila beredskapen stärks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.