Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor mängd generatorer, värmekanoner, madrasser, solceller och power banks: Västerås stad har gjort en rad inköp under senare tid för att möta eventuella kriser som kommer. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Följ med in i Västerås krislager – har köpt in värmekanoner och generatorer

Uppdaterad
Publicerad

I ett av flera lager som finns runt om i Västerås, står hyllmeter efter hyllmeter av material som ska sättas in händelse av kris. Stora inköp har skett för att Västerås ska stå väl rustat.

– Det här har vi byggt upp mycket för att kunna parera strömavbrott, det är väl det scenariot vi ser framför oss och även med lärdomar från Ukraina, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

Det handlar om att upprätthålla värme och elförsörjning för bland annat äldre och sjuka. Generatorer och värmekanoner skulle kunna sättas in på äldreboenden, förskolor, skolor eller de samlingspunkter som sätts upp runt om i kommunen vid en större kris.

– Framöver ska vi göra beredskapstester, bland annat på årets krisberedskapsvecka i höst, då kan vi testa en massa saker härifrån: allt från vatten till drivmedel, värme och el, säger Johan Ahlström.

Ska användas

Tanken är att det materiel som köpts in inte bara ska användas vid övningar eller en stor kris, utan till mindre händelser som elavbrott eller annat som påverkar verksamheter.

– Vår personal ska veta vad som finns och hur det används, vi vill inte att det här ska vara ett lager som inte används, får en skola eller förskola ett avbrott så ska man snabbt kunna komma hit och låna det man behöver, säger Johan Ahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.