Foto: svt

Skolan måste uppmärksamma hedersrelaterat våld

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om hedersrelaterat våld och förtryck måste tas upp på ett bättre sätt av skolan. Det anser två forskare från Mälardalens högskola som la fram sin rapport i riksdagen i dag.

Frågan om hedersrelaterat våld och förtryck måste tas om hand bättre på skolorna. Det kommer två forskare från Mälardalens högskola fram till i en ny rapport som presenterades i riksdagen i dag.

För en dryg vecka sedan protesterade man i Örebro mot hedersrelaterat våld, bland annat för att uppmärksamma att det i år är tio år sedan Fadime mördades. Frågan är ständigt aktuell, men mycket återstår. Inte minst bör skolan jobba för att upptäcka fall där hedersförtryck förekommer och försöka jobba för att få bort det. Det menar två forskare i en ny rapport.

-Det är viktigt att skolan inte är rädd för att kallas rasistisk, att den är passiv och inte bryr sig om den här frågan eller att inte våga konfrontera föräldrar som till exempel inte tillåter barn att gå på simundervisning, gymnastikundervisning eller sexualundervisning, säger Mehrdad Darvishpou, expert på hedersproblematik, Mälardalens högskola.

-Det är viktigt att eleverna kan berätta om de här frågorna, och det har visat sig att där man har speciella  tjejgrupper för att diskutera sådana här frågor så kommer man närmare, säger Pirjo Lahdenperä professor i pedagogik Mälardalens högskola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.