Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Riksdagen/Regeringen

Interpellationsdebatt om tolktjänstutredningen i Riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under mer är tio år har frågan om tolktjänsten utretts och debatterats. På tisdagen hölls en interpellationsdebatt i Riksdagen som handlade om genomförandet av 2020 års tolktjänstutredning.

2020 års tolktjänstutredning bygger i sin tur på 2010 års tolktjänstutredning. 2020 års tolktjänstutredning var färdig i mars 2022. Efter remisstiden bereds ärendet i Riksdagen.

Under tisdagseftermidagen hölls interpellationsdebatten: Genomförande av 2020 års tolktjänstutredning. Där svarade statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M) på frågor från ledamoten Christofer Bergenblock (C).

Teckenspråksvärlden

Christofer Bergenblock ställde bland annat frågan: Den här utredningen innehåller många viktiga förslag. Vad är regeringens plan?

Waltersson Grönvall svarade:

– Ett viktigt första steg är att regeringen tillför 41 miljoner för år 2025 för att samordna tolktjänsten för personer med dövhet, hörselnedsättning eller dövblindhet. Då överförs pengarna och ansvaret till regionerna. Det är en del. Jag har också en pågående diskussion med funktionshindersdelegationen, där jag har möjlighet att träffa alla ministrar som är ansvariga för olika områden. De olika förslagen håller på att beredas på olika sätt.

Se hela debatten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet