Kommunstyrelsens ordförande oroad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen oroas av beskedet om en tidigare stängning av Ringhals, men hoppas kunna påverka utvecklingen.

– Det är ett oroande besked förstås. Samtidigt är det svårt att bedöma. Jag anar är att man är lite oeniga mellan Eon och Vattenfall om tidpunkten för stängningen, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Hoppas kunna påverka

Ann-Charlotte Stenkil uttryckte oro redan i våras när beslutet presenterades av huvudägaren Vattenfall. Men från kommunens håll har man fortfarande förhoppningar om att kunna påverka.

Ringhals

– Vi har dragit igång ett arbete med Region Halland där vi har bildat en grupp där vi vill påverka uppåt. Vi vill visa tydligt att det här slår hårt mot kommuner runt om Ringhals, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

Vad betyder den här stängningen för Varbergs kommun?

– Det är ju en kort omställningsperiod och det är inte bra, säger hon.

Oron delas av oppositionsrådet Jana Nilsson (S) som dock i grund och botten stöttar inriktningen mot att ställa om till helt förnyelsebar elproduktion.

– Samtidigt drabbar det Varberg och vår region när det gäller arbetstillfällen och utveckling, säger han.

– Här måste både Vattenfall och regeringen ta sitt ansvar och sätta sig ner med kommunen och regionen och diskutera hur en omställning kan ske på ett sätt som gynnar både kommunen och framtidens energiproduktion på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet