Sjuksköterskor i Motala lämnar facket

Uppdaterad
Publicerad

Nu har flera sjuksköterskor vid Motala lasarett begärt utträde från facket. Anledningen är att Vårdförbundet vägrar skriva på ett lokalt arbetstidsavtal.

– Hittills har minst 30 av oss begärt att få lämna Vårdförbundet. Själv ska jag fundera över helgen, säger sjuksköterskan Malin Asplind som arbetat på medicinska specialistkliniken i drygt tio år till fackförbundstidningen Vårdfokus.

På Motala lasarett hade man tidigare ett lokalt arbetstidsavtal där sjuksköterskor och undersköterskor jobbade 90 procent, men fick betalt för heltid.

Samtidigt var en del av arbetstiden rörlig. Detta innebar att de utan ersättning för övertid kunde bli tvungna att gå in och täcka upp för kollegorna vid till exempel sjukdom, semestrar eller annan frånvaro.

Landstinget Östergötland beslutade dock att ensidigt säga upp avtalet, vilket då upprörde personalen. Sedan dess har fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal lokalt jobatt för att få tillbaka avtalet.

När nu arbetsgivaren nyligen meddelade att man åter var villig att skriva på ett nytt avtal enligt den gamla forman sade Vårdförbundet i Östergötland nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.