Foto: Sigrid Renklint/SVT

Flygplan störtade i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Ett mindre flygplan med tre personer ombord störtade på det istäckta vattnet norr om Björnön kort efter start från Västerås flygplats. Samtliga ombord ska ha överlevt olyckan.

Planet fick motorproblem direkt efter starten klockan 12:02 från Västerås flygplats. Efter turbulensen tvingades planet nödlanda på isen på Björnön, i närheten av flygplatsen. Planet kanade sedan vidare upp på land.

– Planet är rejält demolerat så det är ganska otroligt att de klarat sig så bra, säger inre befäl Anders Nygren på Mälardalens brand- och räddningsförbund till TT.

Tre personer ska ha befunnit sig ombord. De omhändertogs, och mår efter omständigheterna bra. En av personerna fick en lindrigare huvudskada och en annan fick ont i ryggen.

– Alla tre är räddade och i hyfsat gott skick. En av dem har klagat på ont i ryggen, säger Anders Lännholm, flygräddningsledare vid Sjöfartsverket.

Planet fattade inte eld, men man inriktar sig nu på att sanera en stor mängd flygbränsle, som är miljöfarligt.

– Det akuta tas av räddningstjänsten, sedan är det vi som lokalmiljömyndighet som avgör vilken typ av sanering som man behöver göra, säger Kristina Aspengren på Västerås miljö- och hälsoförvaltning.

Planet är av modellen Piper PA-46.

– Det är ett halvstort enmotorigt plan med tryckkabin, berättar Mikael Nilsson, flygplatschef på Västerås flygplats, för SVT Tvärsnytt.

Planet ska ha varit på väg till Tjeckien. Under dagen kommer händelsen att utredas av haverikommisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.